Multes de 100 € a 600.000 € o presó: les sancions per incomplir l'estat d'alarma

La nit d'aquest dissabte es va publicar al BOE el reial decret que recull tota la informació relativa a les condemnes
Imatge de la Rambla de Tarragona, buida, el 15 de març de 2020
Multes de 100 € a 600.000 € o presó: les sancions per incomplir l'estat d'alarma | Catalunya Diari

Durant la tarda d'aquest divendres, el president de la GeneralitatQuim Torraanunciava el confinament de tot Catalunya arran del coronavirus. Per la seva banda, Pedro Sánchezfeia el mateix un dia després amb el conjunt del territori espanyol, amb un reial decretaprovat aquest dissabte pel Consell de Ministres.

 

En aquest sentit, l'aplicació de l'estat d'alarma suposa una limitació de la circulació dels ciutadans, obligant tothom a quedar-se a casa i permetent moviments només en algunes situacions excepcionals.

 

Arribat aquest punt, una de les qüestions més rellevants que ha agafat força al llarg de les últimes hores és la següent: quines sancions s'imposaran a aquelles persones que incompleixin les normes de l'estat d'alarma?

 

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

Sancions econòmiques o condemnes de presó

Segons l'article 20 d'aquest reial decret, obviar les restriccions del govern pot comportar o bé multes que oscil·len entre els 100 i els 600.000 euros, o fins i tot condemnes d'entre tres mesos i un any a la presó, en funció de la gravetat dels fets comesos. 

 

I, mentre que fonts d'Interior han assegurat que les forces de l'ordre actuaran seguint el principi de proporcionalitat, des de l'Executiu de Sánchez afirmen que confien «en el civisme i la responsabilitat» de la gent. 

 

Classificació dels delictes i les sancions

Concretament, els delictes es poden classificar com a infraccions contra la seguretat ciutadana, la salut pública, la protecció civil o el codi penal, i dependran de diversos factors.

 

Delictes contra la llei de la seguretat ciutadana

S'imposarà una multa de 100 fins a 600 euros si una persona mou tanques o altres elements similars que hagin estat ficats per les Forces i Cossos de Seguretat.

 

Si un ciutadà desobeeix un agent o ofereix resistència a l'autoritat, podrà ser condemnat a pagar de 601 fins a 30.000 euros, així com si es nega a identificar-se.

 

Delictes contra la salut pública

Dur a terme conductes o omissions que produeixin un risc o dany greu per a la salut de la població serà considerada una infracció greu i sancionada amb multes d'entre 3.001 i 60.000 euros. 

 

Les infraccions molt greus, però, seran castigades amb sancions de 60.001 fins a 600.000 euros. Es considerarà que el delicte és molt greu quan es realitzin conductes o omissions que produeixin un risc o dany molt greu per a la població, així com si s'incompleixen de manera reiterada les instruccions rebudes per l'autoritat competent.

 

Delictes contra la protecció civil

Aquest apartat contempla l'incompliment de les ordres, prohibicions, instruccions o requeriments efectuats per les autoritats que corresponguin que puguin suposar alguna classe de risc per a la seguretat de les persones o els seus béns. 

 

En aquest sentit, el delicte pot ser considerat greu o molt greu. En el primer cas, la xifra de les multes oscil·larà entre els 1.501 i els 30.000 euros; en el segon, es poden imposar sancions d'entre 30.001 i 600.000 euros.

 

Delictes contra el codi penal

Finalment, si un ciutadà es resisteix o desobeeix greument un agent de l'autoritat que estigui de servei, pot ser condemnat a entre tres mesos i un any de presóComentaris

envia el comentari