Un Nobel de química israelià, optimista davant el coronavirus

Levitt considera que els efectes de la pandèmia s'invertiran aviat

El ministre d'Afers Exteriors d'Israel, Benjamin Netanyahu
El ministre d'Afers Exteriors d'Israel, Benjamin Netanyahu | Gtres

La teoria del premi Nobel de química i expert en biologia computacional, de 72 anys, Michael Levitt, contradiu tot allò que afirmen els governs i els mitjans de comunicació occidentals sobre l'expansió del coronavirus. Segons el científic, els efectes de la pandèmia seran limitats, i afirma que aquesta no serà tan apocalíptica com la pinten els mandataris israelians i d'altres països. A més, assegura que la tendència a l'increment de contagis s'invertirà aviat, de la mateixa manera que ha passat a la Xina.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Situació a Israel

Levitt assegura que l'augment de casos diagnosticats de coronavirus a Israel respon a l'increment de les proves que s'estan fent. El Nobel considera que les decisions que es prenen des del Govern israelià són «desproporcionades en relació amb l'amenaça», ja que s'ha paralitzat en gran part el país i s'han mobilitzat serveis secrets per perseguir els sospitosos que s'apropen als qui pateixen el virus. Malgrat això, defensa que «com més severes siguin les mesures defensives, més temps hi haurà per preparar un tractament i desenvolupar una vacuna».

Segons diu Levitt, hi ha dues idees oposades que s'estan lluitant. Per una banda, una paràlisi econòmica que està avançant cap a un tancament econòmic, que causarà pèrdues molt considerables, com passa a Espanya o Itàlia. Per altra banda, les terribles prediccions del ministeri de Sanitat israelià, que parlen de milers de morts i que, per a Levitt, són darrere la paràlisi econòmica. 

A Israel el nombre de casos no supera els 1.400 i només hi ha hagut una sola mort pel virus, una persona de 88 anys. «Seré el primer sorprès si a Israel moren més de cinc o deu persones», afirmava. Després d'una reunió amb el primer ministre Benjamin Netanyahu, aquest últim deia: «Quan vull animar-me, llegeixo les anàlisis del professor Levitt, però quan he de treballar, treballo amb els escenaris del ministeri de Sanitat».

«No em crec les xifres que dona Israel, no perquè estiguin manipulades, sinó perquè està canviant contínuament la definició dels casos i resulta difícil avaluar-los», explicava Levitt. «Hi ha un gran pànic injustificat: tot és política i no matemàtiques», concloïa. 

Prediccions encertades a la Xina

Levitt va assessorar el govern de Pequín durant el moment més crític de la pandèmia. En contra de l'opinió de tots els científics, va predir que el nombre de contagis es desplomaria ràpidament, cosa que va acabar passant de veritat. 

El científic va estudiar les estadístiques sobre el nombre de contagis i el nombre de morts, va identificar el model matemàtic de creixement i va indicar que aquest ja havia començat a baixar, al contrari del que deien la resta de científics. A més, va pronosticar que a finals de març ja no hi haurien noves infeccions al país asiàtic. 

Bones notícies per a Itàlia

Levitt afirma que si s'haguessin fet més proves a Itàlia el nombre de casos confirmat seria deu vegades superior. Tot i això, considera que s'està arribant a un punt d'inflexió i que el nombre casos començarà a disminuir. També ha volgut remarcar que «el nombre de morts per coronavirus a Itàlia és només el 10% dels que van morir per grip el 2016 i 2017».


Comentaris

envia el comentari