IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚔 Almenys tres detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra els responsables de Tsunami Democràtic

Totes les normes i recomanacions del govern pels que tornen a la feina dimarts

L'Executiu les recull en una guia de bones pràctiques

Efectius de la UME arribant a Pamplona el 20 de març de 2020
L'Executiu les recull en una guia de bones pràctiques | Catalunya Diari

Higiene estricta i distància de seguretat són els eixos fonamentals de la guia de bones pràctiques que ha publicat el govern espanyol per facilitar la tornada a la feina amb la represa de les activitats no essencials aquesta setmana que ve. La guia recull mesures tant pels treballadors com per a les empreses. Aquestes són les principals recomanacions:

Qui hauria d'evitar anar a la feina

La primera i més essencial mesura és que si es presenten símptomes o s'ha tingut contacte estret amb persones afectades pel virus, no s'acudeixi al centre de treball fins a confirmar que no hi ha risc i, per això, s'ha de contactar amb el telèfon COVID de cada comunitat autònoma i consultar el decàleg d'actuació de Sanitat.

Tampoc han d'acudir a la feina les persones més vulnerables per edat, per estar embarassades o per patir afeccions per les quals un metge estimés necessari l'aïllament. En aquest cas, es consideraria a efectes laborals una situació similar a un accident de treball, amb la prestació econòmica d'incapacitat temporal.

Com anar i tornar de la feina

Es recomana utilitzar mitjans de transport que no suposin l'agrupació amb més persones. En cas de triar un turisme o un VTC, demana extremar les mesures de neteja i evitar més d'una persona per fila de seients. Amb autobús, metro o tren s'ha de guardar la distància interpersonal de dos metres i fer servir mascareta higiènica, no mèdica.

En tornar als seus domicilis, els treballadors hauran de tenir cura de les distàncies i mesures d'higiene a la llar, sobretot si conviuen amb persones de grups de risc.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Al centre de treball

L'empresa ha de planificar tasques, entrades i sortides de manera que es garanteixi en tot moment la distància de dos metres entre els treballadors. També cal evitar aglomeracions en zones comunes. La reincorporació a la normalitat d'activitats amb risc d'aglomeració s'ha de produir en últim lloc.

A més, si l'espai de treball no permet mantenir la distància interpersonal en els torns ordinaris, aquests han d'escalonar la feina en la mesura del possible. No és imprescindible utilitzar la mascareta durant la jornada laboral si el tipus de treball no ho requereix i es manté la distància.

Recomanacions per a les empreses

El personal ha d'estar informat de les recomanacions sanitàries i disposar de productes d'higiene necessaris: sabó, solució hidroalcohòlica i mocadors d'un sol ús. Són necessàries també tasques de neteja reforçada diàries amb productes autoritzats per Sanitat, sobretot en les superfícies que es toquen més, com poms i finestres, així com aparells d'ús habitual dels treballadors.

A cada canvi de torn cal netejar l'àrea de treball. I és necessari també comptar amb aprovisionament suficient de material de protecció, especialment guants i mascaretes, a part de minimitzar el risc a persones sensibles: majors de 65, embarassades i malalts cardiovasculars, diabètics, pulmonars crònics i malalts de càncer o immunodepressió.

És bàsic també facilitar el teletreball i reunions per videoconferència. Cal ventilació periòdica de les instal·lacions diàriament i, almenys, durant cinc minuts, a més de reforçar la neteja dels filtres d'aire i ventilació dels sistemes de climatització i dotar de correcta protecció als treballadors de neteja: mascaretes, guants d'un sol ús i detergents habituals.

En els establiments de cara al públic,l'aforament màxim ha de permetre complir la distància de seguretat. Hi ha d'haver mecanismes de control d'accés, quan sigui possible. L'empresa ha de facilitar equips de protecció individual quan els riscos no es poden evitar o limitar de forma col·lectiva. Aquests equips han de ser adequats a les activitats i treballs a realitzar.

Recomanacions per als treballadors

És important evitar salutacions properes i l'ús compartit d'equips. Si cal compartir-los, s'han de desinfectar abans d'usar-los si és possible i, si no ho és, rentar-se les mans immediatament després del seu ús. Recordem també que és bàsic no tocar-se ulls, nas i boca i rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó durant almenys 40 segons o amb una solució hidroalcohòlica, sobretot, després de tossir, esternudar o tocar superfícies potencialment contaminades.

En cas de tossir o esternudar, hem de cobrir nas i boca amb la part interna del colze o un mocador d'un sol ús i llençar aquest a una paperera amb tancament.

El personal de neteja ha de realitzar una completa higiene de mans en finalitzar el seu treball, de mínim 60-90 segons, i els seus uniformes han de ser embossats, tancats i enviats al seu punt de neteja habitual, on seran rentats a una temperatura d'entre 60 i 90 graus.

Què fer amb els residus?

Llençar els residus es farà de la manera habitual respectant els protocols de separació. Màscares i guants han de dipositar-se en la fracció «resta». Els mocadors d'un sol ús es tiraran preferentment en papereres amb tapa i pedal. Si un treballador presenta símptomes, cal aïllar el contenidor on hagi dipositat els seus residus; extreure la bossa, col·locar-la en una altra i dipositar-la al contenidor «resta».


Comentaris

envia el comentari