Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del vídeo 'Simo' de l'artista barceloní Jordi Colomer, pertanyent a la col·leció del Museu Reina Sofia. Obra de 1997

Jordi Colomer, el català que va predir el confinament

L'obra data de l'any 1997 i pertany a la col·lecció del Museu Reina Sofia

Imatge del vídeo 'Simo' de l'artista barceloní Jordi Colomer, pertanyent a la col·leció del Museu Reina Sofia. Obra de 1997
'Simo' és una obra de 1997 que plasma l'ansietat viscuda durant un confinament | Museu Reina Sofia

Amb l’arribada del coronavirus  són moltes les teories d’aquells que van predir aquesta pandèmia mundial anys abans que es conegués el primer cas a Wuhan. D’aquesta manera, tant experts com Bill Gates com els mítics dibuixos d’Astèrix i Obèlix sembla que ja tenien sospites d’aquest brot  que sacsejaria el món.

Però alguns d’ells no van predir el virus  ‘per se’, sinó aquesta nova vida a la qual hem d’adaptar-nos: el confinament. L’artista barceloníJordi Colomer va plasmar l’ansietat  que suposa haver de viure tancat a casa teva.

'Simo', una distopia feta realitat

Amb la seva obra ‘Simo’,  pertanyent a la col·lecció del Museu Reina Sofia, Colomer  aposta per crear a l’espectador una sensació de malestar,  ansietat i nervi mentre vius a casa teva-el lloc on suposadament has de sentir-te millor. Aquesta distopia  s’ha convertit en realitat  per ciutadans arreu del món, que s’han vist obligats a tancar-se en un lloc on consideraven segur.

Simo  és també la protagonista d’aquest vídeo de 12 minuts creat per Colomer  l’any 1997. Es tractava de la primera vegada que utilitza una persona per les seves obres, i ho va fer de la manera més solitària possible i amb l'actriu Pilar Rebollar com a única 'narradora' i personatge principal de l'escena.

L'ansietat d'haver de viure confinat 

Al vídeo, un ‘travelling’ de la càmera s’apropa i s’allunya de Simo  i la seva habitació, que és tot el que els espectadors poden veure. La protagonista  es troba tancada  i rodejada d’objectes quotidians, però que alhora l'acorralen encara més i fa sentir l’ansietat  que suposa viure en un espai tan petit.

Simo  actua de manera convulsiva amb allò que hi ha a l’habitació, des d’obrir precipitadament capses de sabates fins a menjar  melmelada agressivament. A més, en aquest curt la comunicació de la protagonista  amb el món exterior és nul·la -molt similar a la situació viscuda durant el confinament.

Jordi Colomer va plasmar fa 23 anys l'actualitat d'aquest 2020. Viure tancat  a casa està suposant un repte per molts i moltes, i l'ansietat que causa el confinament  provoca que algú es pugui acabar comportant convulsivament com Simo  i traslladar aquesta ansietat  en acumular objectes o menjar en excés.