L'OMS adverteix que el món «no està preparat» pel coronavirus

Un expert enviat a diverses ciutats asiàtiques enalteix l'estratègia de contenció de la Xina

Una dona amb roba de protecció contra el coronavirus a Xangai el 26 de febrer de 2020
Un expert enviat a diverses ciutats asiàtiques enalteix l'estratègia de contenció de la Xina | Catalunya Diari

Espanya augmenta els casos actius de coronavirus a 10, dos dels quals confirmats a Catalunya, i les autoritats sanitàries avisen que hi haurà més infectats. El Departament de Salut reitera que Catalunya «està preparada» per afrontar el covid-19, però veus expertes discrepen.

Bruce Aylward, cap de la missió d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha visitat diverses ciutats al país asiàtic per veure l'evolució del brot de coronavirus, ha assenyalat que la Xina està aconseguint controlar l'epidèmia, mentre la resta del món simplement «no està preparat».

Estem preparats per afrontar una epidèmia de coronavirus?

L'expert de l'OMS ha recomanat que en lloc de debatre sobre si el coronavirus és o serà una pandèmia, el que haurien de fer la resta de països és copiar les estratègies que han funcionat a la Xina. «Quants països tenen plans per a tenir llits d'hospital, ventiladors, subministrament d'oxigen, capacitat de laboratori?», s'ha preguntat, afegint que és necessari «mirar» l'exemple de la Xina.

  

«La unànime conclusió de l'equip és que la Xina ha canviat el curs del brot dins del país. Han aconseguit estabilitzar el creixement de contagis i ha començat a baixar més ràpidament que el que un pot esperar si haguéssim estat observant les dinàmiques naturals d'aquesta mena de casos. Centenars de milers de casos s'han previngut a la Xina gràcies a aquesta agressiva intervenció», ha explicat Aylward en roda de premsa aquest dimarts.

  

L'expert assegura no haver vist res semblant en els seus 30 anys com a epidemiòleg. «Ha estat l'aplicació del que segons alguns són velles i bàsiques normes de salut pública, amb un rigor i d'una forma mai vista abans en la història. Bàsicament, el que han fet és trobar els casos de contagi, aïllar-los i aplicar limitacions de moviment», ha aplaudit.

Els cinc encerts de la Xina per contenir el brot

Aylward ha enumerat cinc estratègies de la Xina que han estat crucials per a aplacar el brot, entre elles la restricció de moviments «estricta» a Wuhan, epicentre del brot; la «reorientació» de tota la maquinària estatal per a la contenció; l'ús de dades per trobar cada contacte; hospitals especialitzats en la lluita contra el covid-19; o un tractament científic «molt àgil».

  

D'altra banda, ha detallat que la «segona gran conclusió» és que la resta de països «simplement no estan llestos». «Però poden estar llestos ràpidament si hi ha un canvi de mentalitat sobre com gestionar la malaltia», ha puntualitzat Aylward. L'expert ha comentat que molts països es pregunten si el covid-19 és una pandèmia i els ha volgut donar resposta: «Això és una epidèmia que està creixent ràpidament en diferents llocs i que cal detenir molt ràpidament per prevenir una pandèmia».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari