Com afecta la quarantena els serveis com l'escola o el gimnàs

Com afecta l'estat d'alarma el pagament de diversos serveis

Dona mirant factures amb preocupació
Com afecta la quarantena serveis com l'escola o el gimnàs | Catalunya Diari

Quarantena, confinament, estat d'alarma... El coronavirus ha trasbalsat completament la vida quotidiana dels ciutadans espanyols, i una de les conseqüències més immediates és la cancel·lació de serveis que ja estaven contractats com col·legis i gimnasos. Molts es pregunten ara si els hi podran tornar els rebuts o si han de seguir pagant les quotes.

Decretant l'estat d'alarma, el govern espanyol va anunciar l'aturada dels tràmits administratius durant uns mesos, a més de la prohibició de tallar els subministres d'energia i aigua en cas d'impagament i altres mesures. ¿Com afecten aquestes els consumidors?

Què passa amb els gimnasos i acadèmies?

La suspensió de les classes de l'acadèmia i el tancament del gimnàs exigeix la devolució de la part proporcional de les activitats no consumides. El més recomanable és posar-se en contacte amb el centre per via telemàtica per informar-se sobre les formes de devolució, que podem ser el reemborsament de la part proporcional com la compensació en futures mensualitats.

I els rebuts de l'escola i el menjador escolar?

Tot el que té a veure amb les escoles infantils, col·legis privats i concertats, menjadors escolars i similars no està subjecte a la regulació en matèria de consum i, per tant, si vols saber què passa ara amb els rebuts del col·legi i el menjador escolar has de revisar el contracte privat estipulat en cada cas.

S'ha de pagar l'escola a l'abril?

En l'estat d'alarma i el confinament, molta gent es pregunta què passa amb la mensualitat d'abril. S'ha de pagar? Donat que l'estat d'alarma s'allarga una quinzena més durant el mes d'abril, és previsible que no es cobri la quota de març, compensant així la pròxima factura.

Com es fan els reemborsaments?

Quan el servei en qüestió es pot compensar en el temps d'execució o diferir la prestació, hi ha la possibilitat que la companyia posposi l'activitat en comptes de reemborsar la quantitat, però quan això no és possible i el servei perd la seva raó de ser, s'ha de reemborsar el pagament pels procediments habituals.

S'han de seguir pagant les factures?

A Espanya s'ha prohibit per llei interrompre el subministrament a les famílies vulnerables dels serveis bàsics com la llum, l'aigua o el gas. Donada la situació d'excepcionalitat, el govern amplia aquesta normativa i estableix la prohibició de tallar el subministrament als consumidors vulnerables, i ho fa extensiu a tots aquells clients que es puguin quedar sense ingressos de forma temporal.

S'ha de seguir pagant la hipoteca?

El govern espanyol ha aprovat una moratòria de les hipoteques per atenuar els efectes de la crisi, però per acollir-se a aquesta mesura s'han de complir uns requisits, com haver-se quedat sense feina, que els ingressos de la unitat familiar no superin l'IPREM mensual, que la quota hipotecària superi el 35% dels ingressos o que s'hagi produït una alteració de les circumstàncies de l'economia familiar.

Quina data límit tinc per tornar un producte que he comprat?

Per evitar el desplaçament dels consumidors, el govern ha pres la mesura de prorrogar els terminis de devolució dels productes adquirits aquests dies. En circumstàncies normals, el temps de devolució és de quinze dies, que es reactivaran un cop finalitzi l'estat d'alarma.


Comentaris

envia el comentari