IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Urgent: Pedro Sánchez avança noves mesures d'alleujament del confinament abans del 9 de maig

La nova pròrroga de l'estat d'alarma preveu noves mesures de desescalada per desplaçament i activitat comercial

Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
Sánchez avança noves mesures de desescalada per abans del 9 de maig | Congrés

La nova pròrroga de l'estat d'alarma que s'aprovarà avui al Congrés dels Diputats permetrà la introducció de noves mesures d'alleujament del confinament segons ha anunciat el mateix president del govern, Pedro Sánchez, en seu parlamentària. Aquesta nova pròrroga permet, segons ha dit, «començar a desescalar les regles de confinament».

Fins ara, la principal mesura que s'havia fet pública és la de deixar sortir als nens menors de 14 anys acompanyats d'un adult. En la seva compareixença d'aquest matí, el president s'ha mostrat optimista i ha avançat que les mesures es relaxaran en les pròximes setmanes amb l'horitzó posat en la segona meitat de maig.

El govern preveu llavors entrar a la segona fase de la desescalada, per a això haurà d'haver funcionat la primera fase que, entre el 26 d'abril i el 9 de maig, preveu l'obertura progressiva de mesures sobre desplaçaments i activitat comercial.

L'Executiu se sent confiat en la bona evolució dels contagis i defuncions en els propers dies, el que podrà donar sortida a les noves mesures que enten a veure amb la llibertat de moviments i l'obertura dels negocis i el comerç de forma progressiva.

Per això, la pròrroga de l'estat d'alarma que s'aprova avui en seu parlamentària inclou una modificació del reial decret per permetre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, dictar ordres i instruccions pel que fa a les limitacions vigents sobre els desplaçaments permesos a les persones i l'activitat comercial i obertura de negocis.

Segons el que s'ha avançat per Pedro Sánchez, en les properes setmanes anirem veient l'obertura de comerços, bars, restaurants i llocs d'oci, cultura i espectacles encara que amb algunes restriccions que es determinaran en cada cas.

Es confirma la desescalada per zones

El president de govern també ha confirmat alguna cosa amb el que s'especulava aquests dies, i és l'anomenada desescalada per zones, que preveu anar permetent la llibertat de moviments i obertura de comerços primer en aquelles províncies menys afectades.

La modificació del reial decret en aquesta pròrroga contempla també la possibilitat que el ministeri de Sanitat dicti ordres que poden ser diferents en funció dels territoris i que han d'atendre, en tot cas, a la situació específica de cada lloc. En aquest cas, els territoris del sud tindrien preferència per tenir una taxa de contagi més baixa .

En tot cas, tant aquesta situació com les noves mesures de desescalada que ha anunciat avui Pedro Sánchez dependran de com vagi evolucionant l'epidèmia aquests dies, i el mateix president ha anunciat que es faran «passos cap endavant i passos cap enrere» tenint sempre en compte la «necessària prudència».


Comentaris

envia el comentari