Junqueras denuncia a l'ONU que no es deixi passar el confinament a casa als presos

Denuncia en una carta que reben un «tracte discriminatori» que posa en perill la seva salut i drets fonamentals
Oriol Junqueras en una entrevista des de la presó per 'Lo de Évole'
Oriol Junqueras, en una entrevista concedida a la presó. | La Sexta

 

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat aquest divendres a l'ONU i al Consell d'Europa que actuïn contra les «amenaces» del Tribunal Suprem (TS) a funcionaris de presons que considera que ha impedit que els empresonats per impulsar l'1-O puguin passar el confinament a casa seva. Ho ha dit en una carta dirigida al relator especial de l'ONU sobre el dret a la salut física i mental, Dainius Püres; al relator per a les minories, Fernand de Varennes; al de la independència dels magistrats, Diego García-Sayán; al de la llibertat d'opinió i expressió, David Kaye; al de la situació dels defensors dels drets humans, Michel Forst, i al president del grup de treball de l'ONU sobre detencions arbitràries, José Guevara.

 

Junqueras denuncia una «seriosa violació dels drets humans»

En la missiva, Junqueras considera que els presos de l'1-O estan patint una «seriosa violació dels drets humans» per l'advertiment del Suprem sobre que els funcionaris de presons podrien incórrer en un delicte de prevaricació si decidien que els dirigents independentistes empresonats passessin el confinament a la seva casa, i per la posterior decisió d'aquests funcionaris de rebutjar aquesta possibilitat. Segons ell, aquesta decisió «clarament contravé» la crida de l'Alta Comissionada pels drets humans de l'ONU, Michelle Bachelet, a alliberar a presos davant el coronavirus i recorda que els presos sobiranistes ja gaudien de l'article 100.2 per anar a treballar.

 

Per això, acusa el Tribunal Suprem d'haver amenaçat a funcionaris, «generant un tracte discriminatori», no només als presos independentistes, sinó també als interns d'aquestes presons que estaven en una situació semblant i que no podran passar el confinament a la seva casa. «Això posa en risc el nostre nivell adequat de salut, però em temo que també limita altres drets fonamentals que són particularment importants de defensar en aquests moments, com la separació de poders, el principi d'igualtat davant la llei i la no discriminació per motius polítics, el respecte de les minories, el dret a la rendició de comptes, entre d'altres», sosté Junqueras.

 

Així, els demana que «emprenguin qualsevol acció urgent que considerin apropiada per evitar nous abusos i esmenar les infraccions esmentades anteriorment». En un tuit, el mateix Junqueras critica l'actuació del Suprem i demana empara: «Les amenaces del Tribunal Suprem han perjudicat els drets de tots els presos i posa en risc la lluita contra el coronavirus. És per això que he demanat una empara urgent a l'ONU i al Consell d'Europa perquè prenguin les mesures a les recomendaiciones que ells mateixos han fet».Comentaris

envia el comentari