El pla perfecte de 6 passos per acabar amb el coronavirus en 10 setmanes

La revista mèdica 'The New England Journal of Medicine' ha publicat la solució a la pandèmia de COVID-19

simptomatologia coronavirus
Els sis passos de seguir per acabar amb el coronavirus | Pixabay

Romandre tancats fins que s'aixequi l'estat d'alarma ens sembla una eternitat. És difícil saber si el virus s'haurà dissipat completament d'aquí a 10 setmanes o si ens estarà donant una treva per tornar a la normalitat. No obstant això, la revista mèdica 'The New England Journal of Medicine' ha publicat aquesta setmana la recepta més fiable fins a la data per acabar amb el coronavirus.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

L'anàlisi s'ha realitzat de la mà de Harvey Fineberg, un especialista en Salut Pública de la Universitat de Harvard. L'expert ha proposat sis passos que, si es compleixen, ha assegurat que serviran per aconseguir l'objectiu d'aixecar l'aïllament i tornar a la rutina. El problema és que a Espanya ja fa més de tres setmanes que estem confinats... Haurem seguit els passos de la recepta màgica?

Pas 1. Una veu cantant

Segons apunta 'El Español' sobre l'anàlisi de l'expert, el president hauria de nomenar un únic líder. Aquesta persona ha de tenir una completa confiança amb el president i guanyar-se la de poble. Per a això pot mobilitzar qualsevol civil i militar. En el cas d'Espanya, no s'ha complert aquest primer punt, ja que el president Sánchez va decretar l'estat d'alarma i va posar a les seves ordres a quatre ministres —Robles, Marlaska, Ábalos i Illa—. Tal com ho planteja Fineberg no s'ha dut a terme així al nostre país, d'haver-ho seguit s'haurien reduït les rodes de premsa.

Pas 2. Tests massius

L'expert ha argumentat en el seu estudi que tota aquella persona que tingui símptomes, encara que siguin lleus, hauria de realitzar-se la prova del coronavirus. A Espanya l'estratègia sembla coincidir, ja que, com va assegurar el govern, es va dur a terme una inversió per oferir nou material, com els cinc milions i mig de tests que han estat comprats a la Xina. Amb totes les PCR que s'han fet cada dia podríem dir que, en el nostre cas, hem complert amb el pas 2.

Pas 3. Equipament per a tots

Aquesta és una de les propostes més interessants de Fineberg i que, malauradament, no hem complert. L'autor ha demanat en el seu assaig equips de protecció individual per a tots els sanitaris i equipació hospitalària perquè tots els centres mèdics poguessin atendre els pacients greus. Encara que arribés el material, l'autor ha afirmat que les àrees més col·lapsades s'haurien d'enfrontar a decisions èticament difícils per decidir on i amb qui es fan servir aquests equips, principalment en el cas dels respiradors. Els sona?

Pas 4. Cinc grups

El metge ha proposat dividir la població en cinc grups: els infectats, els que es creu que ho han estat, els que han estat exposats al virus, els que no creuen que hagin estat exposats i finalment els que han estat infectats, però s'han recuperat i són actualment immunes.

Un cop dividits, l'autor apunta que s'hauria d'hospitalitzar a les persones greus o d'alt risc, establir espais per tenir cura dels malalts lleus, muntar infermeries perquè els contagiats lleus no infectin als seus familiars. Convertir hotels buits en centres de quarantena per als exposats al virus i, finalment, identificar als del cinquè grup i reubicar-los. En el cas d'Espanya, justament ara s'està preparant aquesta via, no la de la divisió dels cinc grups, però si els recintes condicionats i aïllats per a les persones que donin positiu al test d'anticossos.

Pas 5. Jugar un paper

Aquest punt consistiria a fer que tothom jugui un paper. Una de les idees que proposa l'especialista seria ampliar l'ús de les màscares. Si les portés tot el món, no només seria més difícil d'expandir el virus, sinó que el pacient positiu que sortís al carrer no podria contagiar-ne d'altres. A Espanya no s'ha arribat a aquest idíl·lic escenari, però han estat moltes les empreses que s'han mostrat voluntàries per fabricar material, tal com ha afegit 'El Español'.

Pas 6. La cura

L'últim punt sí que l'ha complert Espanya. L'autor ha demanat més investigació més ràpida per poder saber més sobre el virus, el seu mètode d'actuació i els seus punts febles. Al nostre país s'han posat en marxa diversos assajos clínics per intentar trobar un tractament efectiu i la recerca d'una vacuna.


Comentaris

envia el comentari