IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Un document de Salut recomana no ingressar a l'UCI els majors de 80 anys amb coronavirus

La consellera Vergés ha negat aquestes instruccions i ha subratllat que el criteri mèdic «preval»

Unitat de Cures Intensives d'un Hospital
Un document de Salut recomana no ingressar a l'UCI els malalts de coronavirus majors de 80 anys. | EFE

Forta polèmica a Catalunya pel document que ha rebut el personal del Sistema d'Emergències Mèdiques i de diversos hospitals del país, procedent del Departament de Salut. En la instrucció, que ha recollit 'BTV' però que han reflectit diversos mitjans de comunicació, es recomana no ingressar a l'UCI els pacients majors de 80 anys que tinguin coronavirus.

El document recomana una «presa de decisions basada en oferir els recursos a aquells pacients que més se'n puguin beneficiar, en termes d'anys de vida salvats, màxima supervivència a l'alta, evitar ingressos amb escàs benefici».

Recomanacions per a pacients de la tercera edat

Així, es recomana que en pacients més grans de 80 anys, se'ls apliqui «només oxigenoteràpia amb mascareta reservori d’alta concentració» i, si no hi ha una millora de l'estat del pacient un quart d'hora més tard, es valori tractar-lo amb morfina com a mesura pal·liativa de dolor.

El document estableix el mateix tracte per a pacients d'entre 75 i 80 anys, excepte els que gaudeixin de millor salut, als quals sí que es recomana l'ús de respiració assistida. També es donen consells sobre com comunicar i justificar, davant dels familiars, la decisió de no intubar els pacients de més edat.

També en el cas dels pacients de més edat, es recomana no traslladar-los a l'hospital «sempre que es pugui assegurar amb la xarxa d'atenció primària un seguiment i cures pal·liatives». Un altre document, en aquest cas del Consell de Metges de Catalunya, s'expressa en la mateixa línia: «En el cas d’aquells pacients en situació final de vida es pot plantejar el tractament a l’entorn residencial». 

Vergés diu que preval el criteri clínic

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha sortit al pas de la polèmica generada per aquest document, i ha negat que s'hagin donat instruccions de deixar d'atendre les persones d'edat més avançada. Així mateix, Vergés ha recordat que «els criteris clínics prevalen per sobre de tot».


Comentaris

envia el comentari