Deneguen a tots els presos de l'1-O el permís per passar el confinament a casa

Així ho han acordat les juntes de tractament de les presons on es troben

Els condemnats pel procés independentista durant el judici al Tribunal Suprem.
Els presos del procés podrien passar el confinament a casa. | ACN

Cap dels nou presos per l'1-O ha estat autoritzat per les juntes de tractament de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses per passar el confinament a casa. La decisió s'ha fet pública a primera hora de la tarda d'aquest dijous, 2 d'abril, després que uns dies enrere la consellera de Justícia, Ester Capella, obrís la porta a aquests possibles permisos, que ja s'han aplicat a presos en tercer grau, per a interns que, tot i trobar-se qualificats en segon grau, gaudeixen de l'aplicació de l'article 100.2 —com és el cas de tots els presos del procés.

Polèmica per les «ingerències» del Tribunal Suprem

Poques hores més tard de les declaracions de Capella, el Tribunal Suprem va emetre un polèmic comunicat. En una breu nota, fonts de l'alt tribunal afirmaven que, en cas que les juntes de tractament dels centres penitenciaris acordessin que els presos de l'1-O podien tornar a casa durant el confinament, demanarien explicacions a la direcció i a les juntes perquè «a la major brevetat expliquin el fonament jurídic que justifica aquesta decisió» i s'identifiqués «de forma nominal» els funcionaris que votessin a favor d'aquest acord.

El Suprem presuposava «prevaricació» en els funcionaris que, finalment, donessin suport a la llibertat dels presos de l'1-O durant el confinament. Unes amenaces que van aixecar una forta polseguera, amb crítiques per les seves ingerències entre totes les formacions independentistes i també Catalunya en Comú Podem.

Cap dels permisos per als presos del procés

Finalment, doncs, no ha estat així: les juntes de tractament han optat per denegar el permís per passar el confinament a casa a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l'exvicepresident Junqueras, els exconsellers Turull, Rull, Romeva, Forn i Bassa i els líders de l'ANC i Òmnium Cultural durant la tardor de 2017, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Només s'ha autoritzat el permís per a una quinzena de presos de segon grau amb el 100.2 aplicat, però cap per als presos de l'1-O.


Comentaris

envia el comentari