Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de archivo de los empleados de un bar recogiendo una terraza en Madrid cuando se decretó el cierre de los bares.

La proposta espanyola per obrir ja botigues i bars, amb un únic requisit

Els comerciants i hostalers llancen propostes perquè l'obertura dels establiments no posin en risc la propagació de virus

Imatge d'arxiu dels empleats d'un bar recollint una terrassa a Madrid quan es va decretar el tancament dels bars.
Els hostalers espanyols proposen obrir en primer lloc les terrasses ampliant l'espai del carrer per respectar les mesures de distanciament social. | EFE

Les pèrdues econòmiques per als sectors de l'hostaleria i el comerç estan sent dramàtiques. Des de l'inici de l'estat d'alarma, aquests propietaris, autònoms, estan aturats sense obtenir cap ingrés i afrontant de la mateixa manera les despeses fixes de l'empresa. Davant d'una situació tan dramàtica i incerta, és lògic que els empresaris estiguin preocupats per reprendre la seva activitat com més aviat millor  aplicant, és clar, totes les mesures de protecció necessàries per evitar una segona onada del virus.

D'aquesta manera, associacions i entitats com Hostaleria d'Espanya, que agrupa gairebé 300.000 bars; Acotex, la patronal tèxtil; la Confederació Espanyola del Petit Comerç (CEC) i Aecoc, la major associació de fabricants i distribuïdors de productes de gran consum de país, estan estudiant i oferint diverses mesures per a la reobertura.

Polseres d'identificació

Les associacions d'empresaris han ofert nombroses opcions per a una sortida segura del confinament, però una d'elles destaca més que cap altra. Fonts del sector hostaler proposen un sistema de polseres per colors que actuaria com una mena de passaport biològic. Servirien per identificar les persones en funció del seu grau d'immunitat o risc.

Les persones que hagin passat la malaltia podrien portar una polsera de color blanc, les de baix risc una de color verd i les més vulnerables de color vermell. Com a exemple per il·lustrar la proposta: semblants a les polseres dels hotels resort.

Altres propostes

Algunes propostes que manegen les associacions són l'obertura inicial dels comerços més petits i les terrasses dels bars amb més espai al carrer. D'aquesta manera, la restricció de l'aforament afectaria més als comerços grans. «Per motius d'aforament i de control, és lògic pensar que el petit comerç serà el primer en obrir les seves portes», assenyala Pedro Campo, president de la CEC.

La mateixa ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, ha assenyalat recentment en roda de premsa que l'actuació dels supermercats podria marcar les mesures de la resta de comerços: «L'aforament i les mesures de distanciament i higiene, com han fet els supermercats, serveixen de pista», ha dit Maroto, en una opinió que comparteix Aecoc.

Des d'Hostaleria d'Espanya sol·liciten al govern central que aquestes mesures comencin a prendre's en funció de les regions i els grups de població, permetent primer la sortida de les comunitats menys afectades i els grups d'edat menys vulnerables.

La posició del govern espanyol

El govern espanyol ja es troba estudiant diverses opcions per començar la gradual desescalada de les restriccions de confinament. Els hostalers i comerciants reclamen participar en aquest pla de tornada a l'activitat, però de moment el govern prioritza el monitoratge de les solucions aplicades altres països.  Principalment, els exemples a seguir serien a Itàlia ja que és el país més semblant pel que fa a l'expansió del virus, tot i que les iniciatives de la Xina, Corea de Sud, Alemanya i Àustria també estan sent observades.