IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La pròrroga de l'estat d'alarma faculta Salvador Illa a desescalar el confinament per territoris

Així ho estableix una modificació del Reial Decret que el Consell de Ministres va aprovar aquest dimarts

Salvador Illa i Pedro Sánchez, en una reunió del comitè tècnic sobre el coronavirus.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. | Europa Press

El Reial Decret que el govern espanyol va aprovar ahir en el Consell de Ministres per prorrogar l'estat d'alarma a Espanya fins al 9 de maig presenta una modificació que atorga al ministre de Sanitat, Salvador Illa, la potestat de prendre decisions relatives a la desescalada de forma diferenciada segons el territori. En aquest sentit, s'estableix que Illa podrà «en atenció a l'evolució de l'emergència sanitària pel coronavirus, dictar ordres i instruccions en relació amb les activitats i desplaçaments referents als apartats primer a quart d'aquest article, amb l'abast i l'àmbit territorial que es determini».

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Aquests articles fan referència als desplaçaments permesos, que Salvador Illa podrà relaxar o endurir, fent-ho, a més, de manera diferenciada segons territoris, informa aquest dimecres el diari ABC. El text del Reial Decret concreta que «s'habilita el ministre de Sanitat a modificar, ampliar o restringir les mesures, llocs, establiments i activitats enumerades als apartats 1 a 5 de l'article 10 del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, per raons justificades de salut pública, amb l'abast i l'àmbit territorial que específicament es determini». 

Amb aquesta modificació, el ministre de Sanitat queda facultat per modificar les mesures de confinament per l'emergència sanitària provocada pel coronavirus de manera diferenciada. Això sí, la desescalada de les mesures seguirà sent competència del govern espanyol, malgrat les peticions que havien fet Catalunya i el País Basc.

La desescalada per territoris, una petició de la majoria d'autonomies

Aquesta mesura, una desescalada diferenciada per territoris, ha estat una petició gairebé unànime de totes les comunitats autònomes durant les darreres setmanes, atès que la incidència de la pandèmia és desigual a Espanya. La possibilitat que concreta el Reial Decret ja l'havien avançat d'alguna manera el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva compareixença d'aquest passat dissabte, així com el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en la seva intervenció d'ahir.

Les autonomies espanyoles amb una menor incidència del coronavirus en les darreres dues setmanes, és a dir amb un menor percentatge de casos per cada 100.000 habitants, són Melilla (15,03%), Illes Canàries (16,72%) i Múrcia (26,64%). En l'altre extrem se situen Castella - la Manxa (293,58%), La Rioja (289,46%) i Castella i Lleó (278,30%).


Comentaris

envia el comentari