Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Metges de Tel Aviv treballant contra el coronavirus el 20 de març de 2020

Les conclusions de l'OMS que poden perjudicar el desconfinament a Espanya

Es fan tests per saber quanta població té anticossos del virus

Metges de Tel Aviv treballant contra el coronavirus el 20 de març de 2020
Es fan tests per saber quanta població té anticossos del virus | Catalunya Diari

La immunitat de grup, és a dir, les persones que tenen anticossos resistents al coronavirus, és un dels factors clau per deixar enrere les mesures de confinament en països amb altes taxes de contagi com Espanya. A l'espera que comencin les proves a casa nostra, l'OMS adverteix d'uns primers resultats molt descoratjadors.

Espanya és un dels països que en els pròxims dies posarà en marxa les proves de seroprevalença per veure quantes persones són immunes a la malaltia, una dada clau per prevenir nous contagis i evitar rebrots. El govern ho va anunciar a principis d'abril, però les proves s'han endarrerit dues setmanes i començaran el 27 d'abril.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Proves d'immunitat a 62.000 persones

En concret, es preveu examinar 62.000 persones en diverses tandes, deixant algunes setmanes de diferència per saber, al cap de vuit setmanes, quantes persones que han superat la malaltia desenvolupen anticossos. Això és clau per començar a sortir del confinament sense caure en el risc d'una segona onada de contagis.

Però les primeres proves de seroprevalença que ha realitzat l'Organització Mundial de la Salut ofereixen resultats descoratjadors perquè mostren menys immunitat de la que s'esperava. Dit d'una altra manera, segons les primeres proves de l'OMS, han superat la malaltia però segueixen sense ser immunes més persones del que s'esperava.

Per què aquesta baixa immunitat?

La disminució de la immunitat respecte al que s'esperava dependria de la baixada d'infectats reals pel que fa a les previsions, segons aquest organisme. En països on ja s'han fet les proves, com els Països Baixos, el 3% de la població ha donat positiu en els anticossos contra el Coronavirus.

La baixa immunitat es podria deure a la poca efectivitat de les proves, però també podria ser que no totes les persones desenvolupin la mateixa immunitat davant la malaltia, i aquells casos més greus tendirien a desenvolupar més anticossos que els que la passin només amb símptomes lleus. També està per veure que la immunitat sigui sinònim de resistència completa.

Dades allunyades de les ideals pel desconfinament a Espanya

A Espanya, els experts no auguren un gran percentatge de població immune. Diversos estudis matemàtics han previst una taxa d'entre 10% i 15% de la població, que queda a anys llum del 60% d'immunitat de grup recomanat per començar el desconfinament.

Pot ser aquesta dada un fre per deixar enrere el confinament? El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ho posa en dubte i anuncia que aquest serà només un dels factors que s'han de tenir en compte per anar orientant les mesures de desescalada: «El percentatge que ens donarà no és tan alt com per ser un valor únic».