URGENT

🚨 Dos morts i diversos ferits en un atropellament massiu a Alemanya

URGENT

👉 Catalunya avançarà al tram 2 de la desescalada i aixecarà més restriccions dilluns

Espanya ja sap quan ha d'allargar la quarantena i quan arribarà la normalitat

En el pitjor dels casos hi haurà un repunt dels contagis fins al mes de novembre

Un home passeja en bicicleta amb mascaretes pels carrers deserts d'un ciutat a Espanya
Els investigadors creuen que tornarem a la normalitat a poc a poc al maig | Àngel Ullate

Espanya ja ha arribat al pic de la corba de contagis segons la majoria d'experts, entre els quals es troba l'Institut de Matemàtica Multidisciplinar de la Universitat Politècnica de València, que aquests dies ha rebut l'aplaudiment unànime de la comunitat científica per haver encertat totes les seves prediccions sobre de la pandèmia amb gran precisió.

No obstant això, tornar a la normalitat amb una relativa rapidesa sembla que serà més difícil perquè segons els investigadors la sortida de l'estat d'alarma i el confinament serà esglaonada. Basant-se això han fet una simulació que anuncia que Espanya sortirà de la quarantena al llarg del mes de maig, molt després del que molts esperaven.

A través d'equacions i algoritmes prenent com a base les dades del Ministeri de Sanitat, els resultats apunten que Espanya ha arribat al màxim de contagis i que la corba començarà a baixar ara, una opinió que comparteix el director del Centre d'Atencions i Emergències Sanitàries , Fernando Simón.

Espanya acumula ara mateix més de 110.000 casos confirmats de coronavirus, i un total de 10.003 morts. Les xifres, per descomptat, no criden a l'optimisme i fan preveure, com diuen els investigadors, que la tornada a la normalitat serà gradual i prolongada, i s'allargui probablement fins ben entrat el mes de maig.

Tornar a sortir al carrer: quan i com

El gran dubte és quan podrem sortir al carrer, i en quines condicions. El govern ja ha avançat, que si no hi ha una pròrroga de l'estat d'alarma, serà a partir del 12 d'abril. En funció de com evolucioni l'epidèmia, s'anirà aixecant el confinament i la restricció de moviments, però també ha advertit que serà de forma gradual .

Els investigadors plantegen dos escenaris possibles, assumint en els dos la sortida esglaonada del 25% de les persones en quarantena cada set dies des de l'1 de maig de l'any 2020 (l'1, el 8, el 15 i el 22 d'aquest mes).

En el pitjor dels casos, si les persones no respecten les normes de distanciament i la temperatura no acompanya, el final de la quarantena aniria seguit d'un repunt dels contagis fins al mes de novembre. L'escenari més favorable preveu la reducció d'un terç de la capacitat de contagi gràcies al bon comportament i a les temperatures.


Comentaris

envia el comentari