Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imagen de una calle del centro de Barcelona vacía por el confinamiento del coronavirus

Tot el que es podrà fer i el que no a Espanya a partir del 27 d'abril

En uns dies notarem canvis en el confinament

Imatge d'un carrer del centre de Barcelona buida pel confinament del coronavirus
El govern espanyol anunciarà noves mesures a partir del 27 d'abril | EFE

Pedro Sánchez  anunciava en el dia d'ahir la seva intenció d'allargar l'estat d'alarma fins al 9 de maig. No obstant això, a partir de el 27 d'abril notarem  com les mesures de confinament poden ser una mica més relaxades, el que indica que anem en la bona direcció pel que es refereix a la lluita contra el coronavirus.

Sempre amb precaució i deixant a l'aire la possibilitat d'una marxa enrere quan es detecti el menor símptoma de retrocés, el govern comença a valorar altres  escenaris que ens tornin a poc a poc al carrer.

Fins ara el Reial Decret 463/2020 que regula l'estat d'alarma estableix que «durant la vigència de l'estat d'alarma les persones únicament podran circular per les vies o espais d'ús públic per a la realització de les següents activitats, que s'han de fer individualment, llevat que s'acompanyi a persones amb discapacitat, menors, gent gran, o per una altra causa justificada».

Encara no hi ha res decidit, però la primera mesura estarà dirigida als menors de 12 anys on s'estudia que puguin sortir al carrer. Fins ara el decret permetia que poguessin acompanyar a un dels seus progenitors en sortides essencials com acudir a la farmàcia o comprar als casos en què haguessin de quedar-se sols a casa.

A partir del 27 d'abril, els menors podran «sortir una estona» sota unes mesures específiques de seguretat  que en els propers dies  es faran públiques. Entre els moviments permesos estaran: Compra d'aliments, medicaments o altres productes de primera necessitat, visites al metge o als hospitals, acudir a la feina; retorn a lloc de residència; cura de majors; menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables; visites a entitats financeres i d'assegurances o per causa de força major o situació de necessitat.

Res d'esport a l'aire lliure ni visites a amics i familiars

De moment els amants de l'esport a l'aire lliure hauran  d'esperar una mica per poder gaudir del seu hobby, ja que roman la prohibició de practicar esport o passejos per la via pública. De fet, el president no ha aclarit el tema tot i ser una de les peticions més demandades per la població.

Les visites a amics i familiars, llevat que es tractin de persones grans, dependents, amb discapacitat o que siguin especialment vulnerables, tampoc es podran realitzar. En canvi, casaments i enterraments es podran celebrar seguint els protocols de seguretat i evitant aglomeracions.

Els desplaçaments en cotxe s'han de fer per anar a treballar, tornar a lloc de residència o per assistir a una persona gran o portar-li menjar, i sempre s'haurà de fer de manera individual. Els conductors no podran anar acompanyats mentre duri l'estat d'alarma llevat d'excepcions.

Treure a passejar al gos  perquè faci les seves  necessitats continua sent una de les excepcions per sortir al carrer tenint en compte que s'ha de fer de manera individual i queda prohibit anar-se'n a altres zones de la ciutat. Així mateix, s'ha de prioritzar que els passejos es facin en horari de menys afluència de gent i evitar el contacte amb altres animals i persones.

Bars i restaurants hauran d'esperar

Els locals d'hostaleria  continuaran tancats però no així altres comerços com: Botigues d'aliments i begudes; farmàcies; òptiques i ortopèdies; establiments mèdics i sanitaris; drogueries; quioscos de premsa i papereries; estancs; gasolineres; equips tecnològics i de telecomunicacions; tintoreries i bugaderies; locals de lloguer de vehicles però només per a ús professional o per tornar cotxes llogats abans del 19 de març; les perruqueries podran funcionar, però només a domicili; botigues d'aliments per a mascotes i clíniques veterinàries. Tota la venda en línia, que podrà ser regulada pel ministre de Transports.