IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

A partir de quina edat pots demanar la baixa per ser «vulnerable» al coronavirus?

El ministeri de Treball aclareix els casos en què es pot sol·licitar la baixa laboral per telèfon

Un operari treballant amb l'equip de protecció durant el coronavirus
El contagi de coronavirus a la feina es considera com accident laboral | EFE

El govern espanyol va aprovar diumenge la tornada a l'activitat laboral dels sectors no essencials que no poden funcionar amb teletreball, com els industrials i la construcció. Però hi ha algunes excepcions que estan causant confusió, com la part de la població que pot sol·licitar la baixa laboral per no tornar a la feina.

La voluntat de govern és fer compatible l'activitat econòmica amb el control de nous contagis, i per això el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska, van especificar que poden sol·licitar la baixa per telèfon els malalts crònics , les embarassades, i les persones «vulnerables» a partir de certa edat.

Però molta gent es pregunta: A partir de quina edat puc demanar la baixa laboral per ser vulnerable al covid-19? Inicialment el govern no va concretar aquesta dada i ha generat una gran confusió que ara el ministeri de Treball aclareix.

Es considera una persona vulnerable al covid-19 persones de més de 60 anys, encara que això de per si no eximeix d'anar a treballar. Només es considera l'edat de risc en relació amb tres variables: el nivell de risc del lloc de treball, el grau de vulnerabilitat de la persona i la impossibilitat d'adaptar el lloc de treball.

En el cas dels malalts crònics i les embarassades també es tenen en compte aquests criteris. Segons el ministeri de Treball, si ets una persona susceptible de ser vulnerable al coronavirus i et toca tornar a la feina, pots sol·licitar la baixa laboral posant-te en contacte amb l'àrea de riscos laborals de la teva empresa, que avaluarà la situació i emetrà un informe.

L'informe ha de valorar un primer factor de risc, com l'edat, si es tracta d'una dona embarassada, o si és un malalt crònic, per exemple diabetis, hipertensió o malalties immunodepressores, i s'ha de posar en relació amb els altres factors, com el risc en el lloc de treball i la impossibilitat d'adaptar el lloc de treball.

En aquest cas es considera que la persona no pot treballar i ha de sol·licitar la baixa laboral al seu metge de capçalera en el centre d'atenció primària. Al tramitar la baixa, es considera que aquesta persona està en una situació similar a un accident de treball, i té dret a una prestació econòmica per incapacitat laboral.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Sense material de protecció

La tornada a la normalitat d'algunes activitats econòmiques està sent una mica accidentada perquè la manca de material de protecció està posant en risc el principal objectiu d'aquesta mesura: garantir la recuperació econòmica evitant al mateix temps elevar el nombre de contagis. Especialment, les petites i mitjanes empreses s'han queixat que la manca de material no els permet garantir la seguretat dels seus treballadors i en alguns casos s'està retardant la reobertura dels negocis.

D'altra banda, el ministeri de Seguretat Social ha especificat que les mútues d'accidents de treball ja estan aplicant la consideració d'accident laboral a la infecció per coronavirus en el lloc de treball. Això vol dir que si et contagies treballant, compta com a accident laboral.


Comentaris

envia el comentari