El requisit per a sortir al carrer a Alemanya que Espanya pot copiar

Els investigadors alemanys estudien la possibilitat de crear un passaport immunològic a través de tests serològics ràpids que detectin els organismes immunes a virus

Test serològics realitzats a Nàpols
Els tests serològics per detectar anticossos ja s'estan testant a Nàpols. A Galícia també s'està duent a terme un mostreig amb més d'un centenar de sanitaris. | EFE
 

Tot i que encara estem en la primera fase de contenció del virus, els governs europeus no poden deixar de pensar en mesures futures per evitar una nova onada de contagi quan acabi el confinament.

Encara queda molt camí per recórrer fins llavors, però ja anem tenint referències amb les mesures establertes a la Xina i les recents investigacions que s'estan duent a terme a Alemanya.

Segons apunta el mitjà alemany 'Der Spiegel' en exclusiva, el seu país estaria testant la possibilitat d'establir una mena de passaport immunològic que permetés a les persones ja immunes al virus sortir del confinament.

Si bé és cert que l'estudi es troba en la primera fase d'avaluació,  ja ha generat un gran debat en l'àmbit internacional.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Un test serològic

Segons explica 'Der Spiegel', la idea dels investigadors encarregats del projecte implica realitzar a més de 100.000 persones tests ràpids capaços de detectar la presència dels anticossos a la sang —test serològics— i localitzar els organismes que s'han immunitzat davant el virus.

A diferència dels tests ràpids de detecció del virus, que consisteixen en la introducció d'un bastonet pel nas o la boca per prendre una mostra, aquestes proves comencen amb una petita extracció de sang.

Així les coses, quan entra en contacte amb la sang, una banda s'acoloreix i demostra que l'organisme està immunitzat contra la malaltia i, per tant, no pot propagar el virus.

Però per tenir aquest passaport no n'hi hauria prou amb una sola prova. Aquesta hauria de repetir-se en intervals regulars, i haurien de realitzar-se amb porcions de població cada vegada més grans, per anar alliberant a poc a poc tots els ciutadans del confinament.

Tot i que l'estudi suposa un gran avanç, encara queden molts dubtes al respecte, com fins a quin punt t'immunitzen aquests anticossos o si, com succeeix amb la grip, podria mutar anualment o cada cinc anys. Altres qüestions a estudiar són la fiabilitat dels tests i l'eficàcia de la sortida esglaonada per evitar un nou brot.

Abans, però, de plantejar-se aquest escenari, l'estudi pretén conèixer la veritable taxa de propagació i la letalitat real del SARS-CoV-2.

L'empresa europea Euroimmun ja compta amb llicència per produir tests ràpids serològics que permeten trobar ràpidament —en uns 15 minuts— els anticossos generats per lluitar contra el virus a la sang dels pacients.

Especialment, aquests tests concrets se centren a trobar dues classes d'anticossos: immunoglobulina G —IgG— i immunoglobulina A —IgA—.

Pioners a Galícia

Tot i que aquests estudis tenen un gran recorregut per davant, a Galícia ja comencen a investigar el funcionament dels tests serològics.

Segons explica el 'Diari de Girona', el Chuvi —Complex Hospitalari Universitari de Vigo— acaba d'iniciar un mostreig amb el personal sanitari del Servei d'Urgències. Segons el 'Diario de Vigo', van analitzar els anticossos d'un centenar de sanitaris i tots van donar un resultat negatiu.

Els kits usats en l'estudi gallec són una mica diferents dels presentats a Alemanya, ja que busquen un anticòs diferent: la immunoglobulina M —IgM—, que apareix en la fase aguda de la malaltia, a partir dels cinc o sis dies. En aquest sentit, cal destacar que també detecten la immunoglobulina G —IgG—.


Comentaris

envia el comentari