IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els tests aleatoris del govern espanyol es retarden

L'estudi d'aquests tests ha de servir per dissenyar la desescalada de les mesures de confinament

Científics investigadors busquena contrarrellotge una vacuna contra el coronavirus
Els tests que s'havien de començar a fer aquest dilluns pateixen uns dies de retard. | CatalunyaDiari.cat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciava el passat dimarts, 7 d'abril, que a partir d'aquest dilluns es posarien en marxa 60.000 tests de coronavirus aleatoris per detectar el grau d'expansió del coronavirus a l'Estat. La campanya de tests s'ha de fer en dues fases i ha de durar tres setmanes. «Ens permetrà veure el grau d’expansió del virus a la societat», deia el ministre Illa, que també va defensar el grau de representativitat del mostreig, que es farà amb el suport de l’INE.

Els tests van amb retard

Doncs bé: aquests tests que havien d'iniciar-se aquest dilluns segons l'anunci del govern estatal, van amb retard. Segons el digital 'Voz Pópuli', des del Ministeri de Sanitat s'al·lega que s'estan resolent «problemes logístics» i que l'assaig començarà «en qüestió de dies». Això el podia retardar fins a la setmana que ve i, tenint en compte que s'ha de fer una segona ronda tres setmanes després, podria situar la data dels resultats al voltant del 18 de maig.

Una data que pren especial rellevància: l'executiu central va assegurar que el disseny de la desescalada de mesures del confinament es faria en base als resultats d'aquest estudi. No seria, doncs, fins al darrer tram del mes de maig que es podrien començar a aplicar aquestes possibles mesures —seguint sempre el relat presentat fins ara per l'executiu espanyol.

Les comunitats autònomes, molestes

En paral·lel, però, aquests 60.000 tests estan causant un problema de malestar a les comunitats autònomes: algunes d'elles han manifestat que es troben desinformades davant de la campanya: no saben res sobre com, quan o a qui es faran aquestes proves. Malgrat que des del govern es va apuntar la importància de tenir els resultats al més aviat possible i, per tant, a iniciar l'assaig tan aviat com es pugués, sembla que encara tocarà esperar uns dies.


Comentaris

envia el comentari