Coronavirus: Salut proposa que els pacients crítics puguin passar les últimes hores acompanyats

El departament té a punt un pla d'acció per gestionar l'estrès posttraumàtic de la població a causa de la pandèmia

El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa.
El president Torra i la consellera Vergés, en una compareixença de premsa. | ACN

El Departament de Salut té a punt un pla d'acció per gestionar l'estrès post-traumàtic de la població a causa de la pandèmia, no només en els professionals sanitaris. Entre les mesures que hi preveu, hi ha la garantia perquè els pacients crítics puguin estar acompanyats per una persona en les últimes hores de la seva vida. També contempla que les persones en situació de diversitat funcional tinguin companyia d'un familiar cada quatre dies, i que també es pugui valorar en casos de crisis d'ansietat.

Així mateix, estableix que cal garantir que les persones ingressades, estiguin on estiguin, puguin tenir contacte diari amb els seus familiars a través de les noves tecnologies. El pla preveu un acompanyament al dol i l'estrès agut, i per això impulsa una comissió de salut emocional per gestionar bé l'estrès post-traumàtic que pot provocar la mort d'un familiar, un ingrés llarg o una situació de confinament dura.

Aragonès augura un elevat dèficit

En un altre ordre de coses, però també des del govern de Catalunya, el vicepresident Pere Aragonès, ha augurat que el dèficit aquest any serà «difícil de quantificar» però «extraordinàriament alt» com a conseqüència del coronavirus ja que a la caiguda dels ingressos per l'activitat econòmica caldrà sumar-hi un augment de la despesa pública.

No obstant això, Aragonès, que ha fet aquestes afirmacions en el transcurs de la Comissió d'Economia i Hisenda per informar de la gestió sobre el covid-19, espera que l'any que ve es pugui «revertir» aquesta situació i ha demanat a l'Estat que suspengui els objectius d'estabilitat pressupostària. Aragonès ha anunciat que aquesta tarda té una reunió amb el Ministeri d'Hisenda per tractar un avançament de la liquidació prevista per al juliol.

Aragonès ha assenyalat que l'Ecofin ja ha anunciat la suspensió dels objectius d'estabilitat pressupostària a través d'un comunicat i que ara espera que Consell de Política Fiscal i Financera o bé el Ministeri Hisenda també ho faci públicament després d'haver-ho convingut ja amb les comunitats.


Comentaris

envia el comentari