Illa diu que les dades apunten a l'inici de la «fase d'estabilització»

Admet que la situació es diferent a cada comunitat i afirma que les UCI arribaran al seu màxim a principis d’abril

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant la roda de premsa sobre la situació del Coronavirus a Espanya el 5 de març del 2020
El govern espanyol, en boca del ministre Illa, ha donat un missatge positiu sobre la malaltia. | Cedida

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que les dades sobre nous contagis i morts per coronavirus apunten a l’inici de la «fase d’estabilització» i creu que, «amb totes les precaucions», «el nombre de casos es podria estar acostant al pic». Ara bé, ha alertat que «Venen dies difícils. Els casos continuaran creixent fins al pic de la corba. Ningú sap quan hi arribarem. Aleshores haurem de continuar treballant. Només aconseguirem el repte units dins i fora de les nostres fronteres. Cap país se'n sortirà sol».

Durant la seva compareixença davant de la Comissió de Sanitat, ha admès que la situació és diferent a cada comunitat autònoma —especialment a la de Madrid— i ha afirmat que preveuen que les UCI arribin al seu «màxim» uns dies després que baixi la corba: «A principis d’abril». Illa també ha defensat les mesures adoptades fins ara i ha defensat que el govern espanyol ha pres mesures des del primer moment. «Fins i tot, per davant d’altres països», ha remarcat.

Els tests ràpids no funcionen

Al seu torn, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha admès que el Ministeri de Sanitat va rebre un lot inicial de 9.000 test ràpids de la Xina que no tenien la qualitat adequada però ha afirmat que es van retornar a l'empresa proveïdora i els n'enviarà d'un altre tipus, que són els que s'utilitzaran.

Simón també ha dit que l'Estat espanyol ha aconseguit altres proveïdors que els enviaran tests tant antigènics com serològics. Així s'ha pronunciat en roda de premsa després que 'El País' hagi publicat aquest dijous que laboratoris de microbiologia d'hospitals han constatat que alguns test adquirits pel govern espanyol, de l'empresa Bioeasy, no detecten els casos positius com ho haurien de fer.

L'ambaixada de la Xina a Espanya s'ha desmarcat dels tests ràpids de coronavirus que no funcionen correctament a través de Twitter i ha aclarit que la recent compra de material sanitari del govern espanyol encara no ha sortit del país asiàtic. Així doncs, apunta que els tests comprats a Bioeasy, una empresa que diu la Xina que no té llicència, són anteriors a l'última compra anunciada dimecres de 5,5 milions de test.


Comentaris

envia el comentari