Pedro Sánchez estudia allargar l'estat d'alarma i endurir les mesures

Els socis de govern consideren que els 15 dies establerts actualment no seran suficients

Intervenció de Pedro Sánchez a la Moncloa el 16 d'octubre de 2019.
Pedro Sánchez, el president del govern espanyol | Europa Press

El govern espanyol va anunciar ahir que probablement es prolongarà l'estat d'alarma més enllà dels 15 dies ja decretats i que, en paral·lel, les mesures preventives i les restriccions seran, consegüentment, més severes que les actuals. La darrera decisió que ha pres l'executiu de Sánchez és la d'establir controls a les fronteres terrestres. El govern, preocupat per l'impacte psicològic que pot provocar el confinament en la ciutadania, ha valorat la importància de frenar la propagació del coronavirus i de mitigar la recessió econòmica.

El Consell de Ministres aprovarà avui dimarts, 17 de març, un real decret d'ajudes per reduir aquest impacte. Ahir dilluns, Sánchez va conversar amb els líders de l'oposició per escoltar les diverses idees i reclamacions envers el decret a taula, de manera que el president podrà acceptar o no la influència dels altres partits. Tanmateix, serà sense públic, ja que l'hemicicle també ha patit les conseqüències del confinament i, per tant, només acudiran al ple —que serà sense votació— els portaveus que hagin d'intervenir.

Una opinió estesa

Malgrat que Sánchez no necessita demanar encara la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus avui, els seus socis de govern apunten que probablement assenyalarà que caldrà allargar el confinament per afrontar la crisi degudament. De fet, tant el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, van admetre que, per al moment, els dies establerts semblen pocs.

El president del govern espanyol ha decidit restablit els controls en les fronteres terrestres, mesura que ha entrat en vigor aquesta mitjanit. La mesura, que es va prendre amb la col·laboració dels socis europeus, no afecta el transport de mercaderies, ni els ports, ni aeroports, ni Andorra ni Gibraltar; de manera que està permès travessar les fronteres normalment, acreditant causes de força major o necessitat en aquelles que sí que hi ha afectació.


Comentaris

envia el comentari