IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Sanitat adverteix: El nou focus de contagi a Espanya

El ministre de Sanitat considera que ja hem superat el pic de la pandèmia però incideix en la importància de no abaixar la guàrdia per evitar un rebrot

Imatge d'uns balcons d'una població espanyola durant el confinament
Sanitat recomana la distància de seguretat també a la mateixa llar | CatalunyaDiari

L'objectiu a partir d'ara per frenar el risc d'una segona onada de contagis resideix en la localització dels actuals focus de propagació de virus. L'aixecament progressiu i esglaonat de les mesures de confinament només serà possible si el Govern és capaç de contenir la transmissió local de virus, pel que és fonamental localitzar els focus de contagi i trencar les cadenes de propagació descontrolades en la comunitat.

Per a això és imprescindible conèixer d'on sorgeixen els nous casos de contagi que veiem cada dia, una necessitat que comporta l'augment de les proves diagnòstiques amb PCR. Les mesures de confinament no seran les mateixes si els contagis nous s'estan produint en les residències de gent gran, entre el personal sanitari o entre els treballadors no essencials que estan tornant aquesta setmana als seus llocs de treballs.

Principals focus de contagi

Fins al moment els hospitals eren un important focus de propagació de virus, davant l'absència de material i de protocols d'actuació quan es va iniciar la crisi. Sense anar més lluny, el personal sanitari representa un 15% del total dels infectats, una xifra que està disminuint a mesura que es porta a terme la correcta protecció dels professionals.

Un altre focus important de contagi que es manté a dia d'avui són les residències de gent gran, on han mort milers de persones que, tot i presentar símptomes, ni tan sols han estat diagnosticats de Covid-19.

El caos de les residències, les dades no són gens fiables, s'està intentant solucionar a través de l'aïllament de la gent gran i la realització de proves a tot el personal i fins i tot, en algunes comunitats autònomes, als mateixos residents. «Estem posant tot l'accent des de fa ja moltes setmanes per monitorar aquests centres», sosté Salvador Illa pel que fa al seguiment de les residències.

Protecció a la llar

No obstant això, el ministre de Sanitat adverteix sobre un «nou focus de contagi important» que s'està detectant arran de les normes de confinament. Es tracta de l'augment de contagis a la llar, on no es poden relaxar tampoc les mesures de protecció.

El titular de Sanitat ha insistit en la importància que les persones que comparteixen llar respectinles normes d'higiene i distanciament social en la mesura del possible. Rentar-se les mans amb freqüència, desinfectar objectes i superfícies amb regularitat i respectar almenys el metre de distància amb els teus familiars són mesures que ajuden a frenar una possible transmissió de virus dins de la llar.

A més, Salvador Illa ha insistit que qualsevol persona que noti la més mínima simptomatologia a casa ha de prendre mesures «estrictes» d'aïllament i higiene i posar-se en contacte amb els centres sanitaris perquè l'informin del protocol.

Aquestes mesures, fins i tot l'aïllament total en una habitació, ja són dutes a terme per molts professionals que per la seva alta exposició a virus intenta evitar per tots els mitjans encomanar als seus familiars. No obstant això, són mesures que hauríem de posar en pràctica tots els ciutadans per reduir la possibilitat de contagi a la llar.


Comentaris

envia el comentari