Sanitat prohibeix les vetlles i limita a tres familiars la participació en els enterraments

La prohibició, que entra en vigor aquest dilluns, afecta a tots els morts

Cementiri del Sud de Madrid durant la segona setmana de confinament pel coronavirus el 29 de març del 2020
La mesura que ha decretat Sanitat entra en vigor aquest dilluns | Cedida

El Ministeri de Sanitat prohibeix des d'aquest dilluns la celebració de vetlles en tota mena d'instal·lacions, públiques o privades, en els domicilis particulars així com de cerimònies fúnebres per a evitar el contagi del coronavirus. Així ho recull l'Ordre SND/298/2020 de 29 de març publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat, en la qual es detalla que la prohibició afecta a tots els morts, i no sols a aquells que estiguessin infectats per Covid-19.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu.  FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

En aquest sentit, Sanitat reconeix que «a causa de les especials característiques que envolten les cerimònies fúnebres, és difícil assegurar l'aplicació de les mesures de contenció i distanciament amb la separació interpersonal de més d'un metre necessària per a limitar la propagació del virus».

No obstant això, el departament que dirigeix Salvador Illa estableix que la participació en la comitiva per a l'enterrament o comiat per a cremació de la persona morta es restringeix a un màxim de tres familiars o afins, a més, en el seu cas, del ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

Els preus funeraris no poden pujar

A més, el Ministeri ha fixat a més que durant el període de vigència de l'estat d'alarma, els preus dels serveis funeraris no podran ser superiors als preus vigents amb anterioritat al 14 de març de 2020, quan va entrar en vigor l'estat d'alarma. En aquest sentit, les empreses de serveis funeraris hauran de facilitar a l'usuari, amb caràcter previ a la contractació del servei, un pressupost desglossat per cadascun dels conceptes inclosos en el mateix i la llista de preus vigent amb anterioritat al 14 de març de 2020, fins i tot en el cas que resulti necessari realitzar actuacions específiques a conseqüència de les defuncions produïdes per causa del coronavirus.

Finalment, Sanitat estableix que tampoc es podran realitzar pràctiques de tanatoestètica, intervencions de tanatopràxia, ni intervencions per motius religiosos que impliquin procediments invasius en el cadàver a persones mortes per Covid-19.


Comentaris

envia el comentari