El símptoma comú del coronavirus que estan patint molts pacients catalans

La pèrdua d'olfacte i de gust són alguns dels símptomes que han experimentat els contagiats per coronavirus més lleus

Prova de coronavirus
La manca de gust i olfacte, símptomes comuns de la Covid-19 | Catalunya Diari

Tot i que sempre s'ha mantingut que la tos seca, la febre i la sensació de manca d'aire són els principals símptomes del coronavirus, la veritat és que hi ha altres símptomes que també podrien revelar que patim la malaltia.

La manca de gust i olfacte també són símptomes molt comuns dels que pateixen coronavirus. La veu d'alarma la donaven diversos testimonis recollits a Wuhan, epicentre de la pandèmia. «Ha arribat al punt que una mare no podia olorar el bolquer del seu fill».

«Altres ja no podien olorar ni el xampú, i el menjar va començar a tenir un sabor suau. Encara no podem dir exactament en quin punt de la malaltia apareixen aquests símptomes, però creiem que és una mica més tard en la infecció per coronavirus que en altres patologies».

Aquests símptomes van començar a adquirir rellevància quan el coronavirus va arribar a Europa, ja que a la Xina només estaven presents en el 7% de la població infectada. «Quan la infecció va arribar a Itàlia, Espanya i l'Iran els pacients amb COVID-19, fins i tot abans de saber-ho, manifestaven aquesta simptomatologia», assegura Pau Parente, membre de la Comissió Delegada i Coordinador de l'àrea dedicada a la Covid-19 de la Societat Espanyola d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC).

Símptomes lleus

Parente assegura que aquests símptomes només es donen en casos lleus: «Els pacients que els han tingut assenyalen que d'un dia per l'altre no feien olor ni el lleixiu ni la colònia ni res semblant. Per a ells els resulta una cosa molt evident i cridanera, però a escala clínica, com no estava descrit prèviament i són benignes, no se'ls havia donat importància».

«La manca d'olfacte i gust apareix abans que els símptomes greus com la febre o la pneumònia en els quadres greus, però ho fa conjunt amb altres indicatius lleus que apareixen a l'inici de la malaltia. Per aquest motiu es posa més el focus en aquests casos», assegura, per després afegir que tan sols «el 70% dels casos de lleus a moderats els presenten».

Un dels famosos que ha fet públic la manca del gust i de l'olfacte durant la malaltia ha estat Dabiz Muñoz, a través del seu compte de Twitter.

Uns símptomes que poden indicar altres malalties

Amb tot, Parente remarca que patir pèrdua d'olfacte i gust no implica necessàriament patir coronavirus i que pot ser que es degui també a altres malalties.

«Els rinovirus o el virus de la grip, que afecten la mucosa nasal i oral, poden afectar les cèl·lules nervioses. Però en el cas del refredat sol anar acompanyat dels signes propis d'aquesta malaltia: maldecap, molts mocs o fatiga. En canvi, en el coronavirus és un símptoma únic», sentenciava.


Comentaris

envia el comentari