L'OMS dona una mala notícia al govern espanyol sobre el desconfinament

Ha de complir sis requisits per aixecar les restriccions actuals

Pedro Sánchez durant una sessió parlamentària sobre l'estat d'alarma el 25 de març de 2020
L'OMS ha marcat sis requisits per aixecar el confinament | Catalunya Diari

Espanya encara no està preparada per aixecar el confinament decretat pel govern espanyol el passat dissabte 14 de març. Perquè això succeís, el nostre país hauria de complir amb els sis criteris que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La primera premissa és que la transmissió del coronavirus estigui controlada. «Cal esperar un parell de setmanes i comprovar que en aquest temps la tendència continua», assegura Joan Ramon Villalbí, membre de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària ('SESPAS').

La segona condició és que els sistemes de salut han de poder «detectar, provar, aïllar, tractar cada cas i rastrejar cada contacte». Segons Villalbí, «cal reforçar els serveis de vigilància epidemiològica sabent el que ara sabem: que la infecció es transmet en període d'incubació i que hi ha persones que ho transmeten sense arribar a posar-se malalts mai», assegura el doctor.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

L'OMS considera important minimitzar els contagis en les residències

Sobre el tercer punt marcat per l'OMS, l'Organització parla de les residències de gent gran i indica que en aquests entorns hauria d'haver-hi una minimització de contagis. Amb aquesta epidèmia, «hem vist que moltes d'elles tenien poc suport sanitari i estaven poc preparades. Hi ha un procés en marxa per a la reorganització d'aquests centres», assenyala Villalbí.

La quarta premissa es refereix a comprovar si «a les escoles, als llocs de treball i a altres llocs essencials s'han establert mesures preventives». Tot i que els centres estan tancats «en aquells que si estan funcionant, s'està vetllant per complir les mesures de distància física, més personal teletreballant i implementant altres mesures de protecció. Aquest serà el camí i anirem veient canvis al supermercat, a les biblioteques, en la cultura... » explica Villalbí.

«Trigarem a obrir els ports i aeroports», avisa Villalbí

La cinquena de les condicions recomanades per l'OMS versa sobre poder gestionar el risc d'importar nous casos. Referent a això, pronostica Villalbí «que trigarem a obrir els ports i aeroports».

El sisè i últim punt és que la ciutadania estigui educada, compromesa i capacitada per viure sota una nova normalitat. Encara que per Villalbí, «estem vivint un confinament més extrem que altres països que està sent molt respectat, i segons les enquestes, la gent ho entén i ho secunda, caldria veure fins a quin punt mantindríem les conductes que ens protegeixen en reprendre activitats suspeses per evitar la transmissió», finalitza.


Comentaris

envia el comentari