Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels carrers buits de Barcelona durant el coronavirus

Quan sortiran els bars, restaurants i altres empreses de la crisi pel coronavirus?

Vols, automoció, hostaleria i oci es preparen per a una recuperació lenta i complicada

Imatge dels carrers buits de Barcelona durant el coronavirus
Els carrers han quedat deserts amb el confinament del coronavirus | EFE

Els més optimistes diuen que les ganes de sortir com més aviat millor de la quarantena donaran un impuls a l'economia que farà que es recuperi ràpidament. Els més pessimistes parlen d'una crisi històrica fins i tot més gran que la del 2008, de la qual trigarem molt de temps en sortir, si és que de l'anterior en vam sortir.

Encara és aviat per predir la magnitud de la crisi econòmica derivada de l'emergència sanitària del coronavirus, però sí que podem saber com evolucionaran els sectors econòmics en els propers mesos gràcies a alguns indicadors.

L'alimentació

A Espanya, el sector de l'alimentació va experimentar en els primers dies de març un auge de vendes insòlit davant el pànic a la quarantena i l'escassetat de proveïments, que va ser seguida d'un lent descens fins al mes d'abril. La previsió és que s'estabilitzi en un 50% dels nivells anteriors a la crisi, als quals tornarem al juny després d'un nou descens al maig.

El sector de l'alimentació  és un dels que sobreviurà  al coronavirus, segons els experts, al costat de la paqueteria i les telecomunicacions, encara que en el cas de l'alimentació el sector queda exposat a interrupcions en la cadena de subministraments.

Revés per a l'hostaleria i l'oci

Els grans castigats de la crisi seran el sector hoteler i de l'oci. Van ser els primers a patir les conseqüències de l'aïllament i les restriccions, amb una caiguda històrica en els primers dies de març que inclou cancel·lacions i caiguda de la demanda.

Els millors auguris preveuen que al mes de maig, amb les ganes de tornar a la normalitat, s'activaran de nou les reserves, tot i que la recuperació serà molt lenta i es preveu la pitjor temporada d'estiu en molts anys, sobretot per al turisme de platja i festa. Per això el sector tractarà d'atraure un turisme més  elitista que cobreixi les pèrdues en als mesos de juliol i agost.

Pel que fa a bars i restaurants, la recuperació es pot veure frenada per la limitació d'aforaments durant les primeres setmanes  després del confinament.

Aerolínies i automoció

La caiguda de l'hostaleria i l'oci ha anat paral·lela a la dels vols, la recuperació serà encara més lenta i que començarà amb els viatges de primera necessitat, al juliol. Durant la fase d'estabilització, de juny a desembre, es preveu un ascens moderat que aconseguirà recuperar-se per sobre del 75% dels nivells actuals. El turisme internacional, al desembre, donaria un nou impuls.

Pel que fa a l'automoció, és un dels sectors més afectats per la paralització de la producció a la Xina, tot i que les empreses han previst plans de contingència i han posat a la venda cotxes en estoc per esmorteir les pèrdues.

Retail i vendes en línia

Els supermercats, com el sector de l'alimentació, van experimentar a principis de març un ascens impressionant de les vendes, fins al 200% en alguns casos. No obstant això, el sector del retail també s'ha vist afectat per les cancel·lacions i restriccions  en les vendes en línia, en molt casos per la pròpia saturació dels serveis.

A mesura que la situació es normalitzi, aquest sector del retail també anirà recuperant els seus nivells habituals a un ritme semblant a el de les aerolínies, l'hostaleria, els restaurants i l'oci.