La xifra real de contagiats a Espanya, molt més gran segons un estudi

La prioritat del govern és evitar nous contagis per alleujar la pressió de les UCI

El test del coronavirus
El test del coronavirus | Pixabay

Espanya va tancar el passat diumenge una setmana tràgica que continua aquests dies amb xifres que ens acosten als 100.000 casos confirmats de coronavirus. Aquestes són les dades del ministeri de Sanitat basades en els casos confirmats, però des de l'inici s'adverteix que el nombre de contagis reals és molt més gran, i ara una enquesta adverteix que podríem apropar-nos al milió.

I és que, segons les estadístiques, cal multiplicar el nombre de contagis per deu, el que donaria aproximadament 950.000 contagiats. Es creu que a Espanya el 5% de les llars té almenys un infectat per coronavirus, i tenint en compte que hi ha de mitjana 2,5 persones per llar, la xifra es dispara fins a multiplicar per deu els contagis confirmats.

El ministeri de Sanitat informa cada dia regularment sobre el nombre de contagis i de morts diaris, presentant també l'acumulat de tots dos, però aquestes xifres són enganyoses perquè no s'inclou als simptomàtics que, per no pertànyer als grups de risc, no se'ls ha fet la prova.

A més, dels països amb més casos de coronavirus, Espanya és un dels que menys proves realitza. Per a més desgràcia, la setmana passada el govern d'Espanya va comprar nous tests de diagnòstic de la Covid-19 a una empresa xinesa sense llicència que van resultar tenir una fiabilitat del 30%, quan el mínim acceptable és del 80%.

Tot això complica el diagnòstic del coronavirus i l'estimació real de contagis. Segons el Centre de Modelatge Matemàtica de Malalties Infeccioses de l'Escola de Medicina i Higiene de Londres, a Espanya es diagnostiquen només el 5,3% dels casos reals, el que donava una xifra de 564.207 persones fa una setmana.

Per ara, els tests de diagnòstic ràpid no estan arribant a totes les capes de la població i es prioritza a la població de risc i treballadors en primera línia de la batalla contra el coronavirus, com Forces Armades i personal sanitari.

El descens de contagis hauria de comportar la disminució de morts

Les últimes xifres són esperançadores, ja que tot i que cada dia es registren nous màxims diaris de morts, el nombre de contagis disminueix. Això vol dir, segons estima l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que s'estan estabilitzant els contagis, i que les alarmants xifres diàries de morts responen als contagiats de fa setmanes. Per tant, el descens de contagis diari hauria de traduir-se molt aviat en un descens també dels morts.

No obstant això, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències dirigit per Fernando Simón ha demanat que s'extremin encara més les mesures de confinament per evitar la   saturació de les UCI en molts hospitals que en algunes comunitats autònomes ja han sobrepassat el límit de la seva capacitat.

La resposta de govern a aquesta petició va ser la suspensió, entre el dilluns 30 de març i el dijous 9 d'abril, de totes les activitats econòmiques no essencials. La prioritat dels tècnics i del govern és ara mateix evitar nous contagis per donar marge a les Unitats de Cures Intensives per anar donant altes i evitar el col·lapse.


Comentaris

envia el comentari