El Suprem avisa el Govern: si envia a casa els presos del procés, estarà prevaricant

Si passa demanaran explicacions a la direcció, a les juntes de tractament i que s'identifiqui als que votin a favor

Imatge dels polítics presos a Lledoners
El Suprem intenta impedir que el Govern permeti als presos passar el confinament a casa. | Òmnium Cultural

El Tribunal Suprem ha avisat les presons catalanes que deixar que els líders independentistes passin el confinament a casa pot ser un delicte de prevaricació. En un breu comunicat, fonts de l'alt tribunal han afirmat que, en cas que les juntes de tractament dels centres penitenciaris ho acordin, demanaran explicacions a la direcció i a les juntes perquè «a la major brevetat expliquin el fonament jurídic que justifica aquesta decisió» i s'identifiqui «de forma nominal» els funcionaris que han votat a favor d'aquest acord.

«Això s'emmarcaria en l'exigència de responsabilitats penals per la possible comissió d'un delicte de prevaricació», avisen. La Generalitat ha explicat que les presons estan analitzant si els interns classificats en 100.2 —com és el cas dels líders de l'1-O empresonats— poden passar el confinament a casa seva.

Primeres reaccios a l'avís del Suprem

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reclamat aquest dimarts que el Tribunal Suprem (TS) deixi treballar els funcionaris dels centres penitenciaris «sense cap tipus d'amenaça de ningú» i d'acord amb «criteris professionals». Després que el Suprem hagi avisat les presons que deixar passar el confinament a casa als líders independentistes durant el coronavirus pot ser considerat prevaricació, en una publicació a Twitter, Rovira s'ha preguntat qui està prevaricant. «Els que amenacen a funcionaris que encara no han començat la seva feina per obtenir un resultat determinat, no?», ha qüestionat.

Al seu torn, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha titllat de «vergonya» que el Tribunal Suprem hagi avisat les presons que deixar passar el confinament a casa als líders independentistes pot ser prevaricació. En una publicació a Twitter, Mauri ha criticat que els poders de l'Estat se saltin «allò que diu les Nacions Unides o les ONG en defensa de drets humans». «Ara directament amenacen funcionaris per fer la seva feina i aplicar el dret», ha criticat. Mauri ha subratllat que els poders de l'estat «només entenen el dret penal de l'enemic».


Comentaris

envia el comentari