IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El tipus de mascaretes que sí que pots reutilitzar

Les mascaretes que està repartint el govern no es poden reutilitzar i són d'ús personal

Persones amb mascaretes al transport públic
Les mascaretes que reparteix el Governs no són reutilitzables | EFE

Sens dubte, les mascaretes són un dels principals temes de conversa dels polítics i ciutadans des que va esclatar la pandèmia pel Covid-19. Les constants contradiccions del govern fan que el desconeixement sobre quines mascaretes utilitzar per protegir-se de virus sigui més que patent. 

Des del govern ja s'ha advertit que probablement sigui necessari utilitzar mascareta quan trepitgem el carrer per primera vegada, cosa que ha impactat a la població, ja que no hi ha mascaretes en cap establiment, i moltes d'elles són d'un sol ús; per tant, es necessitaria una quantitat infinita de mascaretes que, ara per ara, no n'hi ha.

Per solucionar aquest problema, l'executiu ha anunciat que repartirà entre els treballadors aproximadament deu milions de màscares per prevenir possibles contagis. Sens dubte es tracta d'una notícia inesperada, ja que fa tan sols unes setmanes, Pedro Sánchez i Sanitat feien una crida a la calma i asseguraven que eren poc necessàries.

Sembla, però, que ara les màscares tenen un paper clau en l'erradicació del Covid-19, ja que amb elles es pot evitar contagiar altres persones si es tus o esternuda, sent especialment útils per a les persones asimptomàtiques o presimptomàtiques.

Per la seva banda, María José Serra ha assegurat que les mascaretes són tan sols un complement més a utilitzar, a més de mantenir una distància d'un metre i unes bones condicions d'higiene personal. «Només quan aquestes condicions no puguin tenir lloc recomanem l'ús de màscares», acabava dient Serra, quelcom després era reiterat per Salvador Illa.

Les màscares que hi ha al mercat

Ara per ara, els ciutadans tampoc saben quines mascaretes utilitzar, ja que algunes estan recomanades per a sanitaris. Al mercat podem trobar:

  • Mascaretes higièniques: són d'ús personal i d'un sol ús. La seva baixa protecció fan que no siguin recomanables per al personal sanitari, pel que no estarien dins de l'Equip de Protecció Individual (EPI).
  • Màscares quirúrgiques: protegeixen més que les higièniques i eviten que un malalt de Covid-19 no pugui contagiar els altres.
  • Mascaretes casolanes: molt poca efectivitat, tot i que són molt fàcils de desinfectar.
  • Mascaretes de tipus FFP: estan dissenyades per filtrar les partícules i aerosols líquids presents al medi ambient. Depenent de la classe (1, 2, 3) poden filtrar fins a un 98%.

Però, quines de les esmentades anteriorment són reutilitzables? Tot i que es recomana utilitzar-les només una vegada, la veritat és que moltes mascaretes amb filtre estan marcades per una lletra R, que indica que es poden usar més d'una vegada. A més, des de Sanitat asseguren que aquestes màscares també es poden desinfectar amb lleixiu diluït o amb alcohol del 70%. Les mascaretes casolanes poden rentar-se a la rentadora a 60 o 90 graus durant mitja hora.

Les que actualment està repartint el govern a les principals estacions de tren, metro, autobusos tan sols poden ser utilitzades una vegada i no hi ha manera de reutilitzar-les.


Comentaris

envia el comentari