Torra: «No podem esperar, cal actuar ja»

Ho ha explicat el president de la Generalitat de Catalunya aquest migdia en roda de premsa

El president de la Generalitat, Quim Torra, en una roda de premsa el 13 de març de 2020.
El president de la Generalitat, Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que se suspengui la regla de despesa, i apliqui un paquet de mesures socials davant la crisi del coronavirus. En una roda de premsa telemàtica després de la reunió amb Sánchez i la resta de presidents autonòmics, Torra també ha dit que ha avalat la pròrroga d'estat d'alarma i ha demanat a ERC i JxCat que hi votin a favor al Congrés: «No m'hi he oposat, s'ha de fer».

Torra també ha anunciat que el Govern aprovarà en les properes hores una resolució per establir que, en totes les empreses, la distància mínima exigible entre treballadors i usuaris sigui de 1,5 metres —amb les excepcions del personal sanitari, serveis socials i forces de seguretat.

Torra insisteix a demanar el confinament total de Catalunya

Torra ha centrat la seva compareixença telemàtica en reiterar la necessitat del confinament total. Així li ho ha reclamat a Sánchez durant la reunió «llarga» d'aquest matí, on el president espanyol ha exposat la decisió d'allargar 15 dies més l'estat d'alarma —que ara haurà d'aprovar el Consell de Ministres i, posteriorment, el Congrés. «Em sembla bé tot el que signifiqui avançar en la lluita contra el coronavirus», ha subratllat Torra, que malgrat això ha lamentat que Sánchez no hagi «resolt ni respost» les peticions de la Generalitat pel confinament total. Sánchez s'ha limitat a dir que estudiarà en quins sectors es podrien decretar més restriccions, segons ha explicat Torra.

El president del Govern ha apuntat que almenys quatre presidents autonòmics han exposat a Sánchez la necessitat del confinament total —amb excepció dels serveis essencials—, i que el cap d'una altra autonomia també ha demanat el tancament de ports i aeroports. Aquests posicionaments donen «força» a la Generalitat, segons ha defensat Torra, després de «tantes acusacions» per voler-se avançar a les mesures per afrontar la crisi sanitària.

El president ha asseverat que no es pot esperar que la situació empitjori per prendre més mesures, per la qual cosa ha reclamat a Sánchez que confini Madrid, Catalunya i la resta de territoris: «Què més ens cal per decretar el confinament total? Quin sentit té que la gent es quedi a casa el cap de setmana però dilluns milers de ciutadans vagin a fer treballs no essencials? Cal sentit comú», ha asseverat. Torra ha apel·lat a un «acord de ciutadania que inclogui empresaris, treballadors, sindicats, autònoms i tercer sector» perquè cal triar «entre vida o economia».


Comentaris

envia el comentari