IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els aliments poden transmetre la Covid-19? Això és el que diu l'OCU

L'Organització de Consumidors i Usuaris respon les preguntes que han inquietat més als consumidors

Supermercat
L'organisme respon les preguntes que han inquietat més als consumidors | Cedida

La crisi del coronavirus ha alterat el dia a dia i les rutines de tots els ciutadans. Una de les coses que més inquieta i en sorgeixen mil dubtes al respecte són les mesures que s'han de prendre pel que fa a l'alimentació, per tal de no contagiar-se del virus

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha seleccionat algunes consultes dels ciutadans sobre la possibilitat de contagi dels aliments i quina és la seva manipulació correcta, tant pel que fa a les indústries, als supermercats o a les cases. L'OCU també ha remarcat les recomanacions que van brindar en el seu moment les autoritats espanyoles i europees.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

Aliments de supermercat

Actualment no es té constància de l'aparició de cap cas de coronavirus causat pels productes ingerits. Algunes autoritats alimentàries com l'EFSA (European Food Safety Authority) i altres institucions han descartat que els aliments puguin ser transmissors de virus.

L'entrada de la Covid-19 al nostre cos es realitza principalment per aspiració més que per ingestió, ja que la secreció pot accedir pel nas o per la boca, situant-se en les vies respiratòries.

No obstant això, podria succeir el cas que alguns aliments frescos o envasats tinguessin gotes de saliva a la superfície o en els envasos, sent així el vehicle perfecte de contagi del virus. Segons informen les autoritats, la Covid-19 pot aguantar sobre paper o cartró 24h, mentre que sobre plàstic o metall podria subsistir alguns dies a 20ºC (a menor temperatura, podria viure més temps).

Per evitar un possible contagi s'hauria d'evitar tocar els aliments, utilitzar guants, rentar-se posteriorment les mans, i netejar els envasos dels productes amb un drap amb aigua freda i amb unes gotes de lleixiu o una mica d'alcohol.

Productes elaborats a la fàbrica

No, els productes elaborats industrialment no són susceptibles de contenir el virus. A més, encara que algun operari estigués infectat sense saber-ho, les pràctiques higièniques que se segueixen a les fàbriques d'aliments haguessin eliminat qualsevol mena de microorganismes (virus, bacteri, floridures, etc.).

Aliments frescs

En principi es pot consumir sense por la carn, el peix i la resta d'aliments frescs que hagin estat manipulats pel personal dels mercats i supermercats.

Les mesures higièniques òptimes per aquest virus són les mateixes que normalment s'han de dur a terme per evitar trobar altres organismes presents en carns, peixos o verdures i per combatre altres patògens que podrien arribar dels manipuladors o de les superfícies de contacte (ganivets, taules, etc.).

Mesures a seguir a casa

Amb les mesures higièniques habituals és suficient. El més important és evitar fer servir els mateixos estris al manipular aliments crus i cuinats, rentar-se bé les mans i cuinar bé els aliments, ja que en el cas que hagués arribat el virus, aquest mor a una temperatura aproximada de 60 o 70 graus.

En el cas que a casa hi hagi menjar preparat per una persona que ha donat positiu o té símptomes de coronavirus, no és necessari llençar-lo, només s'ha d'escalfar a 60 o 70 graus per matar el virus. Si aquesta persona ha tocat algun producte com la fruita o verdura, es recomana rentar-lo amb aigua i sabó o aigua freda i unes gotes de lleixiu.


Comentaris

envia el comentari