IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya es blinda amb tancament de fronteres i confinament per municipis els caps de setmana

Trilla adverteix de l'«assignatura pendent» contra el coronavirus: fer més tests

L'epidemiòleg creu que la recomanació sobre el treball i l'escola és de les «poques que el país té ben orientades»

Sanitaria vestida amb EPI aplaudint, 28 de març de 2020
Trilla adverteix que cal fer més tests. | EP

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha constatat que l'exigència de l'OMS de fer moltes proves és una assignatura «clarament pendent» per sortir del confinament. Trilla ha insistit a Catalunya Ràdio que cal fer més tests per detectar els casos, aïllar-los i també els contactes, per així poder controlar la transmissió. De tota manera, ha opinat que a poc a poc s'està començat a veure que hi ha capacitat de fer més proves.

Dels criteris que marca l'OMS per sortir del confinament, l'epidemiòleg ha assenyalat que el que fa referència al treball i a l'escola és «dels pocs que el país té ben orientats», ja que els centres educatius segueixen tancats i es potencia el teletreball i les mesures de distanciament a la feina.

«Falta que els estats aconsegueixin posar tot això en pràctica de forma operativa»

Trilla ha reconegut que el fet que els països europeus no tinguin un full de ruta comú és «una de les mancances» d'aquesta crisi. Una estratègia comuna hagués estat «de gran ajuda», ha dit. Pel que fa al document elaborat per l'OMS, amb sis criteris per sortir del confinament, ha constatat que el del treball i l'escola és dels pocs que ja estan ben orientats.

La resta fan referència a la necessitat de fer més proves per aïllar casos i controlar la transmissió, minimitzar el risc en hospitals i residències, i la detecció de casos que venen de fora. L'última condició és la de la conscienciació de la població, que, segons Trilla, és el més important.

«Ara falta que els estats aconsegueixin posar tot això en pràctica de forma operativa», ha conclòs. Trilla també ha reconegut que cal recuperar l'estructura de vigilància de la salut pública, la transmissió i la qualitat de les dades, ara en segon terme per atendre la pandèmia. Només així es podrà comprovar quins efectes tenen les mesures de desescalament.


Comentaris

envia el comentari