El paracetamol i el coronavirus: La veritat sobre els seus efectes

És el medicament estrella per a pal·liar el dolor i la febre, però s'ha de prendre una dosi controlada

Caixa de paracetamol
El consum de paracetamol ha augmentat durant la crisi del coronavirus | eldiario

El paracetamol és un dels fàrmacs més venuts en el nostre país. Un analgèsic d'ús comú que des de fa anys està present en totes les cases espanyoles. 

No obstant això, aquest medicament ha cobrat inclús més popularitat durant la crisi del coronavirus després de les afirmacions falses que senyalaven a l'ibuprofèn com un factor d'agreujament de la infecció. 

L'alarma va saltar fa dies a través d'una publicació a Twitter del Ministre de Sanitat francès, en la qual assenyalava que «prendre medicaments antiinflamatoris com l'ibuprofèn, podria ser un factor agreujant de la infecció. És millor prendre paracetamol».

En aquell mateix instant, la comunitat científica va saltar per a desmentir aquestes afirmacions del ministre francès, senyalant que no existia cap evidència científica que confirmés que l'ibuprofèn agreugés la infecció per Covid-19.

Tot i això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat l'ús del paracetamol en detriment de l'ibuprofèn i ha senyalat que realitzarà investigacions al respecte. 

La qüestió que ens plantegem llavors és: sabem quin ús li hem de donar a aquest medicament? Quina és la dosi adequada?

  

Un ús correcte del paracetamol

L'ús del paracetamol està indicat com analgèsic, és a dir, per a treure el dolo i com a antitèrmic per a baixar la febre. A diferència de l'ibuprofèn, no té cap component antiinflamatori, i per aquest motiu no ha de ser utilitzat per a aquests casos. 

Existeix certa preocupació en el col·lectiu mèdic per la confusió entre ambdós fàrmacs i l'ús inadequat que se li pot donar a aquests, que pot fins i tot arribar a l'excés de la dosi. 

Encara que el paracetamol és un fàrmac segur i eficaç, el seu consum continuat i inadequat pot produir problemes de salut l'error hepàtic o error al fetge. Aquesta és la raó per la qual la venda de caixes d'1 gram requereixen receptes mèdiques i per la qual s'estableixen els 4 grams com la dosi màxima diària segura per a la població adulta. 

El paracetamol només ha d'utilitzar-se de forma ocasional per a tractar els símptomes de la grip, el constipat o, fins i tot, el Covid-19, però mai s'ha de prendre com a forma preventiva

  

L'analgèsic més consumit a Espanya 

Encara que el seu consum s'hagi repuntat arran d'aquesta alerta sanitària, la realitat és que l'ús de paracetamol en el nostre país ja estava més que estés. 

Segons senyala l'Informe Anual del Sistema Nacional de Salut 2017, el paracetamol és el segon principi actiu de major consum a Espanya, només per darrere de l'omeprazol.

Per aquest motiu, des del Col·legi General de Col·legis Oficials de Farmacèutics fan una crida per al consum responsable d'aquest fàrmac. 

Responsabilitat en el consum

«Els farmacèutics demanen als ciutadans que no facin apilament de certs medicaments indicats per als símptomes del Covid-19, com el paracetamol. No existeixen problemes de subministrament d'aquest principi actiu, les farmàcies estan proveïdes» senyala l'entitat en un intent de tranquil·litzar a la població. 

A França, no obstant això, sí que s'han vist obligats a racionar la venda d'aquest fàrmac per un augment desproporcionat de la seva compra. 

  

Com a ciutadans hem de ser responsables en el consum i adquisició d'aquest i altres medicaments. Evitar el desproveïment és responsabilitat de tots i fonamental per a garantir el seu ús per part de la gent que sí que ho necessita.

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!


Comentaris

envia el comentari