Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un científico con el test del coronavirus.

El coronavirus ja ha mutat fins a 10 vegades a Espanya

Un grup de científics aconsegueix obtenir informació important a partir de les proves dels positius

Un científic amb el test del coronavirus
Uns científics estan investigant els tests positius de pacients infectats | CatalunyaDiari

Els científics que estan lliurant una carrera a contrarellotge per trobar una cura per al Coronavirus s'estan trobant amb més obstacles dels previstos, i un d'ells és la sorprenent capacitat de mutació del SARS-CoV-2. Segons els especialistes, el virus que està causant estralls a Espanya no és el mateix que el que va aparèixer a Wuhan.  Però la dada més sorprenent arriba precisament d'un estudi pioner que s'està realitzant a Espanya a partir de les proves serològiques dels positius, que permeten determinar que el Coronavirus ha experimentat ja deu mutacions.

Es tracta d'una investigació innovadora liderada per dos especialistes en epidemiologia genòmica, Iñaki Comas, de l'Institut de Biomedicina de València, i Fernando González Candelas, de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes, juntament amb 40 hospitals de tot Espanya que proporcionen les proves que es van fer per detectar el Coronavirus.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

L'estudi es fa a través dels tests positius

Els científics analitzen l'evolució de la malaltia a partir dels tests positius de pacients infectats per Covid-19, que permeten conèixer les rutes de transmissió de virus i les mutacions. Encara que la gran majoria d'aquestes mutacions no té conseqüències per a la malaltia, sí que revela com es comporta el virus i quin és el seu recorregut.

Hospitals com el General de València, el Gregorio Marañón i el Ramón i Cajal de Madrid o el Clínic de Barcelona estan posant a disposició d'aquests investigadors les proves PCR que detecten si algú està infectat o no, i que guardaven per a ser utilitzades en estudis sobre la malaltia. Altres començaran a conservar-les a partir d'ara.

Un dels grans problemes a Espanya ha estat precisament la manca de proves PCR per a la detecció del Coronavirus, cosa que ha falsejat el nombre de contagiats que no inclou els pacients amb símptomes lleus ni els asimptomàtics.

Tres rutes d'entrada de virus

Ara, però, les proves es poden utilitzar per conèixer més sobre el Coronavirus: «Amb això, nosaltres veiem on hi ha divergències en el virus, quines seqüències són diferents dels uns als altres. No malbaratem proves noves», diu Fernando González. La idea és creuar aquestes dades amb la informació bàsica de cada infectat: el sexe, l'edat, la localització, si ha estat a l'UCI i si ha mort o no, entre d'altres.

Els tests estan oferint informació sobre les vies d'entrada de virus, que segons les dades podria haver-ho fet per tres rutes diferents: a casa nostra hi ha ja entre 10 i 12 mutacions, i en el primer lloc on es va fer l'estudi, a València, se sap que va arribar des d'Itàlia en el partit de futbol entre el València i l'Atalanta.

La utilitat d'aquestes informacions fan que l'estudi sigui finançat amb 740.000 euros sense termini de finalització, ja que se seguiran analitzant mostres mentre la infecció estigui al país. Les conclusions proporcionen informació a les autoritats sanitàries i s'ha incorporat a la Plataforma Temàtica Interdisciplinària de Salut Global del CSIC.