IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La suposada xifra real de defuncions a la Xina que alimenta la polèmica

Estaria amagant el règim xinès la xifra real de morts al país asiàtic amb fins propagandístics?

Imatge de Xi Jinping i Donald Trump parlant a una distància propera
Xina i els Estats Units mantenen l'intercanvi d'acusacions pel coronavirus | CatalunyaDiari

Segueix el misteri i la polèmica sobre la xifra real de morts per Coronavirus a la Xina, que el govern manté com una de les més baixes en comparació amb Itàlia, Espanya i Estats Units, i que segons algunes fosques teories seria escandalosament superior. Ara, l'American Enterprise Institute (AEI) llança més llenya al foc amb una dada demolidora.

Després de donar per finalitzada l'epidèmia, la Xina ofereix com a dades oficials 83.745 contagis i 3.352 morts, però segons aquest influent centre d'investigació nord-americà la xifra real de morts seria de 136.000, és a dir, 133.000 més del que diuen les autoritats oficials.

En què es basa l'informe?

L'estudi pren com a referència les dades de mobilitat oferides pel Partit Comunista Xinès a finals de gener i que permeten saber quantes persones van abandonar la província de Hubei, on es va originar el brot de coronavirus, en el moment àlgid de l'epidèmia.

A partir d'aquestes dades, l'AEI arriba a la conclusió que 1,2 milions de persones van sortir de Hubei abans que les autoritats tanquessin la regió, i milers d'aquests ciutadans podrien haver actuat com a propagadors del virus a la resta de país. Atribuint una taxa d'infecció conservadora del 2,3%, un total de 27.000 contagiats van abandonar la regió.

Tenint en compte aquestes dades i prenent la taxa de propagació a Itàlia, el nombre de contagiats a la Xina ascendiria a 3 milions de persones, el que indica que per cada contagiat que donen les xifres oficials hi hauria 40 que no apareixen en les estadístiques. Però la veritable polèmica arriba amb la mortalitat.

Aplicant la   taxa de mortalitat de Hubei (4,7%) als contagis reals, la xifra de morts s'elevaria a 136.000, la qual cosa implica que el govern xinès hauria ocultat 133.000 morts. La xifra baixa a 116.000 morts prenent com a referència la taxa de mortalitat donada per les autoritats xineses (4%).

Augmenten les sospites

Les xifres d'aquest estudi d'un important 'think tank' nord-americà alimenten la polèmica sobre la suposada ocultació de xifres de contagiats i morts a la Xina com a arma propagandística en plena guerra de versions entre Pequín i Washington.

Fa només uns dies va aparèixer una dada que va cridar l'atenció a molts: durant l'epidèmia a la Xina es van donar de baixa 20 milions de línies telefòniques, el que per a molts era una mostra evident de les persones que havien mort i que el Govern amagava. Una explicació més plausible tenia a veure amb les línies dels telèfons de la feina que amb el confinament havien deixat de ser útils als usuaris que les van donar de baixa.

Una altra dada que alimenta la sospita té a veure amb les funeràries de Hubei. Entre la compra de taüts i el nombre d'incineracions durant els dos mesos de l'epidèmia a la província, el nombre de morts no seria de 2.500 sinó de 47.000.


Comentaris

envia el comentari