Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Zara, Primark i Mango en crisi: el coronavirus fa tremolar els seus negocis

El sector tèxtil està experimentant dificultats després de l'aparició del virus a la Xina

Comerç Inditex
L'aparició del coronavirus ha afectat l'industria tèxtil | Cedida

L’arribada del coronavirus  està portant molts maldecaps arreu del món, especialment a la Xina  i a Wuhan, allà on va començar l’aparició d’aquest nou virus. El govern xinès ha demanat un complet aïllament del país i han recomanat no sortir de casa per evitar més contagis.

Aquestes notícies afecten directament aquelles empreses  que depenen del país asiàtic per continuar amb la seva producció  a Espanya. En aquest cas, el sector tèxtil és un dels més afectats amb les mesures de seguretat adoptades per l’arribada del nou virus.

Marroc, Turquia i Portugal, els 'pla B' de les empreses 

I és que companyies com Inditex, Desigual o Mango estan pendents de l’evolució del virus a la Xina, ja que l’aïllament de la seva població ha suposat el tancament d’algunes fàbriques de la indústria tèxtil. Tot i això, hi ha algunes plantes que només han tancat de manera parcial, encara que la majoria ho han fet de forma completa fins que passi el perill.

Per això, les empreses  estan començant a planejar algunes alternatives per si aquesta crisi  s’allarga i no poden continuar fabricant a l’Àsia. Tal com assenyalava Thomas Meyer, president de l’empresa catalana Desigual, «encara no sabem quan obriran les fàbriques  amb normalitat». D’aquesta manera, les companyies busquen nous països on poder ampliar les seves fronteres i així no començar una crisi interna.

Thomas Meyes ha confessat que entre les seves possibilitats es troba Marroc, Turquia, Portugal o la mateixa Espanya, països on actualment ja treballa la marca Desigual. Tot i això, afirma que aquest moviment suposarà un «impacte econòmic». Acotex, l’Organització Nacional de Moda Retail, ha assegurat al mitjà ‘El Confidencial Digital’ que ara per ara no hi ha problemes de desproveïment  a l’estat espanyol. Això, però, es deu al fet que l’epidèmia va arribar coincidint amb la celebració de l’Any Nou xinès, i les empreses ja tenien programades aquestes paralitzacions de les plantes.

«Si es posen en marxa en un mes, saltaran les alarmes»

Així, sembla que la col·lecció  primavera-estiu estaria salvada per ara, ja que estava programada amb anterioritat. Les futures col·leccions d’hivern, però, estarien en perill si la paralització de les plantes continua: «Si les fàbriques  es posen en marxa en una setmana, no hi haurà problema; si tarden un mes, saltaran les alarmes, però en tots els sectors», afirmava Eduardo Zamácoloa, president d’Acotex.

En el cas d’Inditex, la seva producció està repartida entre 12 països. A la Xina  compten amb més de 1.800 plantes, una força important per la indústria tèxtil. Tot i això, més de la meitat de la producció es fa a països com Turquia, Portugal, Marroc i Espanya.

Mango, per la seva banda, ha optat per seguir la tècnica d’Inditex  i repartir la seva producció per diversos països, una manera d’assegurar que les seves tendes no sofriran desproveïment. Així, sembla que les grans companyies no tindrien problema amb l’arribada del coronavirus, sinó que afectarà principalment aquells petits i mitjans comerços  que tinguin la seva seu a la Xina o que no disposin dels recursos per ampliar el seu territori de producció.  

També et pot interessar...