ARA MATEIX

Cremen cotxes al centre de Barcelona

VÍDEO

Un manifestant atropellat pels Mossos

La cúpula empresarial catalana reclama davant del rei Felip VI reformar Constitució Espanyola per trobar solució al conflicte català

Creuen que la millor solució al problema és un nou encaix fiscal, similar a l'existent al País Basc
Víctor Grífols, amb el rei Felip VI | CatalunyaDiari.cat

 

El rei Felip VI va assistir el passat dilluns, durant la seva darrera visita a Catalunya, a un sopar amb algunes de les personalitats empresarials més importants del nostre país. Com era d'esperar, un dels temes de debat que van sorgir va ser la crisi política catalana i les seves possibles solucions. Segons informa 'El Confidencial', alguns dels assistents van proposar «reformar» o «rellegir» la Constitució Espanyola, per trobar un nou encaix territorial i una alternativa fiscal similar a la que hi ha al País Basc.

Una trobada informal per parlar sobre Catalunya

La trobada va tenir lloc al Palauet Albéniz, i la iniciativa va ser de la mateixa Casa Reial, interessada a veure quina era l'opinió de l'empresariat català, o com a mínim d'una part, sobre el conflicte actual entre Barcelona i Madrid. El sopar va tenir un caràcter informal, per ordres expresses del rei, sense el tradicional protocol de la institució monàrquica, ja que el rei volia que els seus interlocutors parlessin amb comoditat. 

 

Felip VI, durant l'entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona | Cedida

 

En aquest sentit, tots van coincidir a qualificar la situació de «molt greu», i van ser molts els que van insistir que calia una reforma de la Carta Magna, o com a mínim una nova lectura, per poder recuperar la normalitat. El rei Felip ha assegurat des de sempre que el seu deure és defensar els drets de 47 milions d'espanyols, i no només dels 7 milions de catalans, però els empresaris han indicat que uns avantatges econòmics com els del País Basc rebaixarien la tensió i les reivindicacions de la Generalitat. 

Encaix del català i corredor del Mediterrani

Per als empresaris, a més, una reforma de la Constitució serviria per trobar una solució al protagonisme que ha de tenir el català, i que des de Barcelona fa temps que es reclama. Per ara, recordem que el govern espanyol va abandonar la seva idea d'incloure una casella per garantir l'educació en castellà a les escoles públiques catalanes.

 

Una altra de les reivindicacions de l'empresariat català han estat les obres del corredor del Mediterrani, i és que molts els que han demanat al rei que insisteixi a l'executiu de Mariano Rajoy perquè impulsi aquest projecte, que uniria Catalunya amb el País Valencià, Múrcia i Andalusia. De fet, els líders empresarials de totes quatre comunitats fa temps que reclamen la seva posada en marxa, i els diferents governs autonòmics s'han queixat en reiterades ocasions de la lentitud del projecte. 

 

Un sopar amb gran part de la cúpula empresarial catalana

Entre altres, al sopar van assistir l'encara president d'Abertis, Salvador Alemany, el president de Seat, Luca de Meo, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el president de Planeta, José Crehueras, el primer executiu de Gas Natural, Francisco Reynés i el líder de Foment del Treball, Joaquín Gay de Montellà. Qui no ha pogut assistir va ser el president de la Caixa, Isidre Fainé, persona molt pròxima al rei i amb qui es va trobar l'endemà a l'entrega de beques de l'entitat financera. 

Comentaris