L'Estat acumula un deute de 2,3 milions d'euros per salvar el Valle de los Caídos

Patrimoni Nacional perd cada any 750.000 euros en un espai que ha millorat els ingressos en concepte d'entrades venudes
Imatge d'una part de la façana d'El Valle de los Caídos | Wikipedia.

 

Patrimoni Nacional es resigna a perdre cada any 750.000 euros de diners públics per mantenir obert el monument El Valle de los Caídos, situat a la serra de Guadarrama. L'espai on està enterrat el dictador Francisco Franco no ha presenciat encara concurs de creditors, tot i que La Fundació Valle de los Caídos incompleix la llei de transparència perquè no publica la seva comptabilitat per ser auditada per qualsevol ciutadà de l'Estat.

Les preguntes del diputat socialista, Antonio Hurtado, ha permès posar una mica de llum a una gestió que mai ha explicat quants diners ingressa per entrades venudes o tampoc d'on rep els diners per seguir subsistint. La resposta parlamentària de l'executiu espanyol a les preguntes d'Hurtado és que el dèficit que genera l'espai en l'àmbit de gestió és de 2.304.458 d'euros entre els anys 2014 i 2016. El creixement del deute, correspon també a l'augment de la recaptació d'entrades al monument, que ha passat de rebre 1,2 milions d'euros l'any 2014 a rebre'n 1,4 milions el 2016. És l'únic ingrès que rep el monument, ja que la resta de diners que percep es corresponen al lloguer de l'explotació de la cafeteria, que amb prou feines arriba als 100.000 euros anuals.

 

Els ingressos per les entrades satisfà només les despeses que la Fundació Valle de los Caídos té pel que fa a personal, que supera el milió d'euros. Les dades que facilita el govern espanyol, mostren la despesa anual que té el Valle de los Caídos, que gira al voltant dels dos milions d'euros. El balança entre ingressos i despeses que genera l'espai franquista provoca 750.000 euros de pèrdues anuals al govern, que a conseqüència de no amortitzar el deute, ha sumat un total de 2,1 milions d'euros en pèrdues els últims tres anys.

Comentaris