Imatge d'una pilota i unes sabatilles d'un jugador de futbol sobre un camp de gespa

La dieta dels futbolistes: és cert que mengen tan bé com ens diuen?

Al Mundial de Qatar es temia la deshidratació

Encara que els sorprengui, la dieta dels mundialistes no hauria de ser gaire diferent de la de qualsevol altra persona que desitgi portar a terme una alimentació saludable i equilibrada. 

Bàsicament, això es tradueix en un servei de quatre àpats diaris: esmorzar, dinar, berenar i sopar. Aquests àpats estaran basats en cereals (pasta, arròs, etc.), preferiblement integrals, i llegums acompanyades de peixos i carns amb una quantitat baixa de greix. 

Alimentació personalitzada

Hem d'assenyalar, tanmateix, que aquest pla alimentari varia en quantitats –no en els ingredients– segons l’activitat física i la posició que ocupa cada jugador en l’equip. El porter no realitzar el mateix esforç que el centrecampista i, per tant, la seva necessitat energètica és molt diferent.

A més, no oblidem que estan supeditats a la disciplina dels seus clubs. Aquests haurien de marcar unes directrius personalitzades per als seus jugadors en línia amb el desenvolupament esportiu de la temporada competitiva, especialment en el que fa referència a la possible suplementació de la seva alimentació diària. 

En segon lloc, com ocorre sempre en aquest tipus de competicions, els menús han d’ajustar-se als plans de viatge, ja que la disponibilitat d’aliments no és igual a tots els països. Ni s’ha de dir que a Qatar la presència de carn de porc està descartada. 

Fins aquí tot sembla senzill i d’allò més evident, tot i que a la pràctica resulta una mica més complicat. Les raons són lògiques. Per una banda, s’ha d’assegurar que els futbolistes rebin l’aliment necessari per a poder rendir al 100% sobre el terreny de joc. I, d’altra banda, que els dies continuats de concentració als hotels o residències durant la competició no donin lloc a una alimentació avorrida i repetitiva. 


El factor clima

En el cas concret de Qatar, no es pot perdre de vista una altra variable típica dels campionats mundials: la climatologia, que exerceix una influència important en la resposta física de l’esportista. 

Per això, la decisió de celebrar el Mundial en aquesta zona de l’Orient Mitjà va causar un gran renou entre els experts en fisiologia de l’exercici, tot i que la polèmica va quedar una mica suavitzada amb el canvi de dates. L’estiu d’altres països, època acostumada per celebrar aquest esdeveniment esportiu, acostuma a semblar-se bastant al clima de desembre a Qatar.

El que no hem d’oblidar és que moltes seleccions venen en aquests dies de latituds fredes i que arribar a un estiu de cop pot minvar les seves capacitats. Recordem que el passat Mundial de Brasil no va ser tan satisfactori com molts haurien volgut. L’aclimatació va resultar un trencaclosques per a molts equips, als que s’hi van assignar zones de concentració amb climes diferents. 

El més important: que els jugadors estiguin hidratats

A Qatar, on se superen els 30 ºC durant les hores de pràctica esportiva, es requereix que els jugadors acompleixin una activitat limitada a unes dues hores, en dies successius. La raó és que, en aquestes condicions, és absolutament essencial evitar la temuda deshidratació, que redueix la capacitat física i mental dels jugadors. 

Però hidratar-se no només consisteix a beure una determinada quantitat de líquid: una gran part de l’aigua que ingerim prové dels aliments, especialment de fruites i verdures.

Tenint això en compte, l’estrella culinària ha de ser un ampli bufet d’amanides. Aquestes han de contenir una gran varietat de vegetals crus i lleugerament cuinats, als que acompanyaran fruites fresques i seques, pastes, arròs, llegums, llavors variades i peixos marinats o fumats amb amaniments lleugers, proteïna vegetal com el tofu i ous.

La idea és que aquestes amanides siguin completes i nutritives, amb una variació constant en els ingredients que permetin una alimentació equilibrada i evitar caure en la monotonia i l'avorriment gastronòmic. 

Abans de saltar a la gespa

Potser el lector es preguntarà què es porten a la boca els internacionals el dia del partit. La resposta és un àpat lleuger i de fàcil digestió, alt en hidrats de carboni per assegurar la producció energètica. A més, inclourà una aportació proteica suficient, per protegir el seu sistema muscular dels possibles danys de l’esforç físic, i una quantitat de greix escassa, però d’alta quantitat nutritiva. 

Tot això, unit a una bona aportació de líquids que mantingui la perfecta hidratació dels esportistes i el consegüent descans, pot formar l’equip dietètic per arribar lluny al Mundial. 

 

Aquesta notícia és una traducció de l'article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.