Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Gérard, el cosí misteriós que li va salvar la vida a Éric Abidal

L'home va aparèixer de la mà d'Hayet, la dona del secretari tècnic del Barça, i ningú va posar en dubte els llaços familiars amb el futbolista
El secretari tècnic del Barça, Éric Abidal, en una imatge al costat del seu suposat cosí Gérard | Instagram (@abi22ericabidal)

 

Tot i que ja han passat uns dies, la polèmica pel trasplantament de fetge del secretari tècnic del Barça, Éric Abidal, continua més viva que mai. Recordem que tot va començar després que un conegut diari assegurés, basant-se en unes converses telefòniques de Sandro Rosell, que el club li va comprar de forma «il·legal» un fetge al jugador. 

 

La polèmica va anar creixent, i va obligar el futbolista a reaccionar, i assegurar a través d'un comunicat que la persona que li va donar l'òrgan havia estat el seu cosí Gérard, i que en tot moment es van seguir els protocols establerts. Les justificacions, però, no van evitar que una jutgessa demanés l'expedient complet de l'operació, per la falta d'«informació important» sobre la intervenció quirúrgica. 

Una aparició amb força incògnites

La polèmica operació va tenir lloc l'any 2012. El cosí d'Abidal va salvar el jugador de morir per culpa d'un càncer gràcies a la seva donació. El relat de l'exitosa operació, però, s'ha trencat cinc anys i deu dies després de la intervenció, quan Sandro Rosell i un interlocutor seu, Juanjo, revelaven haver comprat el fetge d'Abidal a una persona que ni tan sols era familiar seu. 

 

De fet, segons 'El Mundo', encara hi ha molts dubtes sobre la identitat de Gérard Armand. L'home, d'uns trenta anys i 1,80 metres, va néixer a l'illa de Martinica, el mateix lloc d'on són els pares d'Éric i els seus avis. El secretari tècnic del Barça va néixer a Saint Genis-Laval l'any 1979, a tan sols quinze quilòmetres de la localitat de Givors. 

 

Imatge d'Éric Abidal al costat del seu suposat cosí després de la intervenció quirúrgica | Abidal Fundation

 

Gérard no es va presentar sol a l'hospital on estava ingressat Abidal, sinó que va arribar de la mà de la seva dona, Hayet, i va esperar cinc mesos fins que finalment es va dur a terme el trasplantament. L'equip mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona no van dubtar a creure la dona d'Abidal, i el suposat cosí va passar tots els filtres existents: anàlisi d'experts, una comissió ètica i el jutge. Però hi ha un petit detall: gairebé sempre era ella qui exercia de traductora del familiar del futbolista, es mostrava molt discret. 

Distant amb la premsa

En el seu moment, el jugador va explicar que ell es va negar en un principi a acceptar el trasplantament. «Els doctors van parlar amb la meva dona per dir-li que intenti contactar amb la família per veure si hi havia gent compatible. Hi havia el meu cosí i el meu millor amic. Vaig escollir el cosí», va dir Abidal. Sigui com sigui, el jutge va aprovar el procediment, i dos dies després de la intervenció Abidal va presentar Gérard als seus amics del Barça a la casa que té a Sant Just Desvern. 

 

El que potser no molts recorden és que una altra persona que es va oferir per donar, ja que era compatible, va ser Dani Alves, però finalment «l'heroi» no va ser ell. La intervenció es va titllar de «miracle», i tan sols onze mesos després el futbolista tornava a trepitjar un camp.

 

El suposat cosí va rebre felicitacions de totes bandes, viatjava amb la plantilla del club, es feia fotos, però quasi sempre esquivava els periodistes. Des que es va iniciar la polèmica, se sap que Gérard viu a Givors, a uns 26 quilòmetres de Lió, però després de la marxa d'Abidal del Barça gairebé no ha aparegut. La seva darrera foto es va compartir des del compte de la dona d'Abidal, Hayet, el 12 de gener de 2015.