Sens dubte Andrés Iniesta és un dels millors jugadors de la història d'Espanya que encara no s'ha retirat. I tot i que ara mateix està jugant al Vissel Kobe de la lliga japonesa, un destí on ha trobat la tranquil·litat, sembla que la pau s'acaba de trencar després de saber que està ficat en un embolic.
El partit més important que ara té Andrés Iniesta és contra l'Agència Tributària. Per aquest mateix problema relacionat amb els drets d'imatge del jugador ja hi van passar excompanys com Xavi Hernández i Carles Pujol, que van acabar guanyant aquesta lluita judicial contra l'organisme públic.
Iniesta hauria cedit el 15% dels drets d'imatge
El jugador manxec hauria cedit una part dels seus drets d'imatge a l'empresa MaresyTerey SL, de la qual era soci majoritari i era al consell d'administració amb els seus pares. Això estava permès fins a la primera part de la dècada passada, en què existia una regla que determinava que un futbolista podia cobrar fins a un 15% dels seus drets a través d'empreses i la resta a la seva nòmina.
El problema està en el fet que la cessió d'aquest percentatge s'havia de fer a preus de mercat, cosa que s'està calculant si es va fer de manera adequada o no. Per calcular això s'ha decidit recórrer al mètode «de distribució del resultat», pel qual s'assigna a cada entitat relacionada que efectuï operacions la part del resultat derivat d'aquesta transacció, segons un criteri que reflecteixi les condicions que haurien subscrit entitats independents en circumstàncies similars.
La inspecció va començar el 2015
Iniesta va ser sancionat sent encara jugador del FC Barcelona per fer servir aquesta empresa per a la gestió dels seus drets d'imatge. La inspecció va tenir lloc l'any 2015, quan es va analitzar l'impost de societats i l'IRPF del període entre el 2013 i el 2015.
L'any 2017 es va acordar una proposta de regularització del valor de mercat dels drets d'imatge d'Iniesta a l'empresa. Aquell mateix any, el Suprem va dictar un acord de liquidació pel qual el futbolista havia de pagar més de quatre milions d'euros.
L'Audiència Nacional va acceptar el recurs d'Iniesta
A partir d'aquí, el manxec va començar una sèrie de recursos davant del Tribunal Economicoadministratiu, que el va desestimar l'abril del 2019 i l'Audiència Nacional. Aquesta última va considerar a favor seu que va fer servir un «mètode subsidiari, sense justificació suficient de la impossibilitat d'aplicar els principals, per la qual cosa la valoració ha de ser anul·lada».
L'Agència Tributària també va recórrer a la decisió del Suprem al «cas Iniesta», per la qual cosa ara s'haurà de comprovar si es pot tenir alguna preferència en aplicar uns mètodes de valoració determinats en algunes operacions o si la justificació adequada de l'ús és suficient.
Per a Iniesta els problemes no acaben aquí. MaresyTerey SL és l'empresa a través de la qual gestionava els drets d'imatge i les inversions. A finals del 2021, la companyia comptava amb més de vuitanta-set milions d'euros d'actius, en gran part procedents del celler. En aquest mateix període, els seus ingressos van baixar de poc més de vint-i-cinc milions a 600.000 euros. Tot això té el seu origen a la carrera futbolística d'Iniesta, ja que el 2020 es van registrar vint-i-tres milions en concepte de prestació de serveis que procedien del mercat japonès, per jugar amb el Vissel Kobe.
El cas en mans del Tribunal Suprem hauria de concloure el 2024, decisió que Iniesta vol que acabi amb un final feliç com la d'altres exjugadors com Carles Pujol o Xavi Hernández .
Tot i no conèixer encara la decisió de l'Alt Tribunal, són molts els famosos que utilitzen societats patrimonials per gestionar els cobraments de les seves activitats i així reduir-ne la factura fiscal. La majoria d'ocasions han perdut la batalla contra l'agència tributària, però Iniesta confia aconseguir una victòria, ara fora del terreny de joc.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp