EN DIRECTE

⚠ Alerta màxima a Catalunya pel fort temporal de vent

ÚLTIMA HORA

⚫️ Troben dues nenes mortes a casa seva a Girona

Valentina Berr, primera jugadora de futbol 'trans' de Catalunya

La jugadora es convertirà en la primera futbolista transsexual a nivell català amb el seu debut al Terrasa FC
Valentina Berr, primera jugadora de futbol 'trans' de Catalunya | CEDIDA

 

Valentina Berr va néixer a Ripollet el 5 de gener de l’any 1993. En aquell moment el seu nom no era Valentina sinó que era una nena atrapada en el cos d’un nen.

 

Durant la seva vida Valentina s’ha trobat diversos obstacles pel que fa a la seva identitat, el primer el va superar gràcies a l’aprovació de la llei d’Identitat de Gènere, aprovada l’any 2007, que permet a les persones transsexuals canviar el seu DNI quan hagin transcorregut dos anys d’hormonació i quedi aprovat psicològicament el trastorn d’identitat de gènere.

 

La segona barrera l’acaba de trencar gràcies a la decisió del Terrasa FC d’incorporar-la al seu segon equip femení.

 

Valentina jugarà el seu primer equip amb el Terrassa

La jugadora fa anys que s'entrena amb el club egarense des de principis de temporada, a l’espera d’obtenir la fitxa federativa que li permetrà saltar al camp i jugar junt amb les seves companyes.

 

Després de diverses gestions i realitzar els tràmits corresponents la davantera podrà debutar aquest diumenge 16 de desembre en el partit contra la Pirenaica de la 2ª Divisió Catalana. El duel serà a les 15h en el Municipal Mion-Puigberenguer de Manresa.

 

Valentina podrà debutar al Terrassa FC aquest diumenge | CEDIDA

 

La primera jugadora ‘trans’ de futbol

Valentina Berr es convertirà en la primera jugadora catalana ‘trans’ en el futbol i en la segona a nivell estatal després del debut d’Alba Palacios, de Las Rozas CF, en la categoria de Preferent.

 

«Tinc unes companyes que em cuiden i em protegeixen des del primer minut i un club que està fent tot el possible perquè jo em pugui concentrar en jugar, que el que he vingut a fer», explica la jugadora, que a més és graduada en Comunicació.

 

«Espero que la resposta de la resta de persones i institucions que em vagi trobant durant la temporada també estiguin, almenys, a l’altura d’una societat tolerant amb la diversitat», afegeix.

 

Una de les primeres dones ‘trans’ federada a nivell estatal

Valentina ha aconseguit ser una de les primeres dones ‘trans’ federada a nivell estatal i autèntic exemple de superació. Va començar a jugar en el Ripollet masculí, fins que l’any 2008 va deixar el futbol. Ara, torna, deu anys després, amb una gran il·lusió i l’esperança que no li tanquin les portes.

 

La nova jugadora 'trans' del Terrassa FC juntament amb les seves companyes | CEDIDA

 

Ella mateixa relata que «Ser dona ‘trans’ encara significa aixecar-se cada dia sense tenir idea de moltes de les violències que et trobaràs, facis el que facis».

 

Per la seva part, el club li ha obert les seves portes sense prejudicis: «Des del Terrassa FC volem expressar públicament que Valentina té el nostre suport absolut i que per totes les persones que conformem aquest club és un orgull que ella defensar el nostre escut».