Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Extra

Extra! El resum de la setmana

La commemoració de la caiguda del Mur de Berlín, el moment de rellevància política d'ERC, el moment de desconcert a C's i un text clàssic de Pere Calders han protagonitzat a Extra la segona setmana de novembre de 2019. Recapitulem avui els quatre últims articles publicats.

Hi ha coses que s'enfonsen i d'altres que es mantenen dempeus. Algunes pugen i d'altres s'esllavissen. Tot és un no parar de créixer i fer-se petit, d'expandir-se i contraure's. Com el cosmos. Aquesta setmana a Extra quatre articles centrats en els factors de creixement i decreixement.

Vam començar amb un article des de Berlín, de Marga Fullana que, en el 30 aniversari de la caiguda del mur, va entrevistar a Bernadette i Matthias, dos alemanys que van veure néixer i morir aquella època, repassen el que va suposar per als berlinesos la divisió de la capital i recorden com van canviar les coses des del dia en què, per equivocació, algú li va llevar els grillons a una de les ciutats més liberals del nostre segle.

De les cendres del mur, les ales de Berlín, per Marga Fullana

grafitti Berlin
Grafitti a Berlín | Caro Sodar

Dimecres, el filòsof Jordi Graupera debutava a Extra amb un article que analitza el moment polític del país i la incidència d'ERC: «La nova realitat de la política catalana és que ningú no sap què fer. No us feu il·lusions amb els unionistes, ells tampoc no saben per on tirar. En aquest context, qui té les idees més clares és ERC. Contra el que es diu, ERC sí que està ampliant la base, almenys la geogràfica». 

ERC és la nació, per Jordi Graupera

logo d'ERC
Logo d'ERC | ERC

Dimecres, una altra anàlisi del moment d'un partit, en aquest cas un que es troba en hores baixes. La desfeta del partit d'Albert Rivera en les eleccions del 10N pot obrir el ulls a Europa, on Ciudadanos era vist com una formació realment liberal i alineada amb les ambicions d'Emmanuel Macron. El responsable d'aquesta operació de maquillatge era l'economista Luis Garicano, figura clau de l'estructura taronja que, amb aquest resultat a Espanya, es troba en entredit. Expliquem en aquest article els nous equilibris de poder i les possibilitats de supervivència del partit que s'havia de menjar el continent.

Ciudadanos encara no morirà, per Carles Sirera

Taronja desintegrada.
Taronja desintegrada. | Pixabay

 

I vam acabar la setmana recuperant divendres un text clàssic de Pere Calders, gràcies a la gentilesa de Diana Coromines i l'editorial Rosa dels Vents, que n'acaben de publicar un recull d'articles.

Un gran èxit editorial, per Pere Calders

Pere Calders
Pere Calders | Rosa dels Vents

 

Apa, sortiu i disfruteu. Tornarem el cap de setmana que ve, si déu vol, amb cinc articles més. Bon descans i bona lectura.