Felip VI amb uniforme naval i Letícia somrient estan junts a l'aire lliure, amb un megàfon il·lustrat al costat d'ells.

Anunci oficial dels reis Felip i Letícia: succeirà aviat i estan emocionats

Felip i Letícia es preparen amb il·lusió per rebre una visita d'Estat molt esperada: el sultà d'Oman

Després d'una llarga espera, s'ha fet un anunci oficial sobre alguna cosa que molts portaven temps esperant. Els reis Felip i Letícia tornaran a exercir com a amfitrions en una visita d'Estat, cosa que no succeïa des de fa dos anys. Es tracta del sultà d'Oman, Haitham bin Tariq al-Busaid, una figura de gran rellevància en l'àmbit diplomàtic.

La visita succeirà aviat, ja que aterrarà a Espanya el pròxim 20 de maig. L'emoció de Felip i Letícia és palpable: després d'una sequera diplomàtica que va aixecar sospites, aquesta visita marca el retorn esperat dels actes internacionals. Què ha canviat ara perquè es reactivi l'agenda exterior dels monarques? Quines implicacions té aquesta visita en l'actual context geopolític?

Felip amb corbata vermella i Letizia vestida de negre seriosos mirant de banda
Felip i Letícia reben una visita d'estat dos anys després de l'última | Europa Press

Anunci oficial dels reis Felip i Letícia: rebran una visita d'Estat del sultà d'Oman

El 3 de maig es complien exactament dos anys des de l'última gran cita d'aquest tipus en sòl espanyol. Llavors, el president de Colòmbia, Gustavo Petro, va ser rebut amb tots els honors pel rei Felip i la reina Letícia al Palau Reial. Des d'aquell dia, cap altre líder internacional ha estat convidat amb el protocol d'una visita d'Estat, cosa que va encendre l'alarma sobre l'aparent inactivitat de la diplomàcia reial.

Alguns analistes apuntaven a una reconfiguració estratègica del Ministeri d'Exteriors, mentre que altres assenyalaven que la prioritat estava en assumptes interns. El cert és que, més enllà de les causes, l'absència d'aquestes cerimònies d'alt nivell havia generat inquietud. La recepció del sultà d'Oman suposa, per tant, un gir notable.

La visita del sultà Haitham bin Tariq es desenvoluparà durant tres dies, del 20 al 22 de maig, i està plantejada per recuperar tota l'esplendor d'aquest tipus d'esdeveniments. Com és costum, el líder omaní s'allotjarà al Palau d'El Pardo, un recinte destinat a albergar caps d'Estat en les seves visites a Espanya.

Imatge del rei Felip i la reina Letizia després del discurs de Margarita Robles
Felip i Letícia rebran el sultà d'Oman en una visita d'Estat històrica | TV3

La jornada més destacada serà el 21 de maig. Aquell dia, els reis Felip i Letícia oferiran un sopar de gala al Palau Reial. A aquest, assistiran representants del Govern i altres figures institucionals.

Aquest acte representa, a més, una ocasió molt esperada pels seguidors de la reina Letícia, ja que serà la primera vegada en més d'un any que la veurem lluir tiara. L'última vegada que la reina Letícia es va posar una va ser durant el viatge d'Estat als Països Baixos l'abril de 2024. En aquell moment, va enlluernar amb una imatge que va fer la volta al món.

Els reis estan treballant estretament amb l'Executiu per ultimar tots els detalls. Encara que, de moment, no s'ha emès un comunicat formal per part d'Exteriors. No obstant això, Vanitatis assegura que tot està pràcticament tancat.

Haitham bin Tariq: un aliat amb pes creixent a Europa

Haitham bin Tariq va ascendir al tron d'Oman el 2020 després de la mort del seu cosí, el sultà Qabus bin Sa'id, al qual Felip VI va acudir a acomiadar-se en el seu funeral. Abans de la seva proclamació, Haitham havia estat ministre de Cultura i Patrimoni, mostrant sempre un marcat interès per l'acostament diplomàtic amb Europa.

Va ser precisament Qabus qui el va triar com a successor, ja que Oman no comptava llavors amb una línia hereditària establerta. Aquesta va ser una de les primeres reformes que va impulsar el nou sultà: la instauració d'una successió per primogenitura. Així, va designar com a hereu al seu fill gran, Theyazin bin Haitham Al Sa'id, qui recentment va contreure matrimoni en una cerimònia discreta.

En els últims mesos, el sultà ha intensificat la seva presència internacional. Al desembre va ser rebut pels reis de Bèlgica, i fa poques setmanes va compartir sopar de gala amb Guillem Alexandre, Màxima i la princesa Amàlia dels Països Baixos. Un gest que reforça la seva voluntat de posicionar-se com una figura clau en el diàleg euro-àrab.

En definitiva, l'anunci d'aquesta visita d'Estat marca el retorn de Felip i Letícia a l'escenari diplomàtic internacional després de dos anys de pausa. L'arribada del sultà d'Oman simbolitza un nou impuls en les relacions exteriors i un retorn als grans actes institucionals. Serà aquest l'inici d'una etapa més activa per als reis en l'àmbit internacional?