Casa Reial ha sorprès tothom amb una confessió. En concret, amb el que han revelat fonts properes a la mateixa sobre la infanta Sofia.
Pel que sembla, la infanta Sofia podria prendre molt aviat una determinació que resultaria significativa i emocionant. I que no té cap obligació de realitzar: jurar la Constitució.

Fonts de Casa Reial revelen el pas que podria fer molt aviat la infanta Sofia
El 29 d'abril, la infanta Sofia va complir 18 anys, un pas crucial que va ser celebrat amb un gest molt especial per part del seu pare, el rei Felip VI. El monarca li va imposar la Gran Creu de l'Orde d'Isabel la Catòlica. Una distinció que reconeix la seva condició com a membre rellevant de la família reial i la seva disposició a servir Espanya.
Aquest acte, de gran valor institucional, ha portat amb si una pregunta que fins ara semblava impensable. Ens estem referint a si podria ella seguir els passos de la seva germana, la princesa Leonor, i jurar la Constitució.
La resposta ha arribat aquesta setmana per part de fonts properes a Casa Reial. I és que han confirmat al mitjà Monarquia Confidencial que sí, podria fer-ho, si així ho desitja.
És important recalcar que, segons l'article 61 de la Constitució Espanyola, el jurament d'aquesta només és obligatori per al rei i per al príncep o princesa d'Astúries. És a dir, l'hereu o hereva al tron, i això va obligar Leonor a realitzar-lo en assolir la majoria d'edat.

Per tant, la infanta Sofia no està obligada a realitzar aquest acte, ja que no forma part directa de la línia successòria immediata. No obstant això, el fet que no existeixi aquesta exigència legal no ha impedit que aquesta possibilitat comenci a generar un intens debat.
Un gest, el de la infanta Sofia, sense obligació legal, però amb un profund simbolisme
El que sí han deixat clar les fonts properes a Casa Reial és que si la infanta Sofia decidís fer aquest pas, seria una mostra del seu compromís amb la Corona. I també amb el servei a Espanya.
Tant és així que des d'aquest organisme s'ha transmès clarament que “la seva decisió, si es produeix, serà interpretada com un gest voluntari. Sense implicacions jurídiques, però amb un alt valor simbòlic i institucional”. En un moment en què la monarquia treballa per consolidar la imatge de transparència i responsabilitat, aquest tipus d'accions voluntàries podria tenir un impacte molt positiu en la percepció pública.
Leonor ja va protagonitzar el seu propi jurament de la Constitució confirmant el seu paper com a hereva. I enfortint la legitimitat de la institució monàrquica davant la societat espanyola.

En el cas de la infanta Sofia, un possible jurament no suposaria un canvi legal en la seva posició ni una ampliació de les seves funcions. Però sí mostraria que, malgrat no ser l'hereva, està disposada a representar i recolzar els valors que encarna la institució. A més, seria una manera de reforçar la imatge d'unitat dins de la família reial, especialment en temps on cada gest compta.
No hi ha precedents en la història recent de la monarquia espanyola que un fill o filla no hereu del tron hagi jurat la Constitució de manera voluntària. Per tant, la infanta Sofia podria ser la primera a fer-ho, el que afegiria encara més rellevància a la seva decisió. No es tractaria només d'un acte simbòlic, sinó també d'un esdeveniment històric dins del marc institucional.
Per ara, no hi ha data confirmada ni s'ha filtrat si existeix ja una planificació concreta per a aquest acte. No obstant això, el fet que la possibilitat estigui sobre la taula i que Casa Reial no la descarti és un senyal que la infanta Sofia podria estar considerant aquest pas.