El rei Felip VI ha emprès aquest dilluns una visita de gran simbolisme a l'Arsenal Militar de Cartagena, on l'esperava un protagonista molt especial: el submarí Isaac Peral S-81. Casa Reial ha fet oficial aquesta feliç notícia que marca un punt d'inflexió en el desenvolupament tecnològic i estratègic de l'Armada Espanyola.
El submergible S-81 Isaac Peral, que va ser apadrinat per la princesa Leonor el 2021, es converteix en el centre de totes les mirades. Què implica aquesta visita per al rei Felip VI i per què el submarí simbolitza tant en termes d'innovació i orgull nacional?

Casa Reial fa oficial la visita del rei Felip a l'Arsenal Militar de Cartagena
El rei Felip ha volgut conèixer el resultat d'anys d'esforç, inversió i treball conjunt entre institucions públiques i la indústria nacional. La cita s'ha produït en un enclavament de gran valor estratègic, l'Arsenal Militar de Cartagena. Allà, el monarca ha pogut comprovar de prop les capacitats del submarí Isaac Peral S-81, una autèntica joia tecnològica desenvolupada íntegrament al nostre país.
Felip VI ha estat rebut amb honors militars i ha recorregut les instal·lacions acompanyat per alts comandaments de l'Armada i responsables del programa S-80. Durant la jornada, ha pogut conèixer no només els aspectes tècnics del S-81, sinó també el dur procés de formació, certificació i proves dut a terme per la dotació del submarí.
L'acte suposa una reafirmació del suport de la Corona als projectes d'innovació i defensa, sectors clau per a la sobirania tecnològica. No és casualitat que el rei hagi triat aquest moment i aquest lloc. El S-81 no és un submarí qualsevol, sinó el primer d'una sèrie que col·loca Espanya a l'elit de la construcció naval militar.

La implicació del rei Felip en aquest acte no és merament protocol·lària. La seva presència serveix com a suport institucional a una generació d'enginyers, marins i tècnics que han convertit un ambiciós somni en una realitat tangible.
A més del seu interès institucional, la cita té un valor simbòlic molt potent. Des que la princesa Leonor va apadrinar el S-81 el 2021, la implicació de la Família Reial en el programa S-80 ha estat constant. L'acte d'avui representa, per tant, una continuïtat generacional en el compromís amb els grans avenços del país.
El projecte S-80: una obra titànica d'enginyeria i visió estratègica
Per comprendre l'abast d'aquest assoliment, és fonamental repassar la història i el significat del programa S-80. Espanya forma ara part d'un selecte grup de països amb capacitat per dissenyar i construir submarins. Aquest assoliment va ser subratllat el 2023 per la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui va presidir l'acte de lliurament del S-81 i no va dubtar a qualificar-lo com "un assoliment històric".
El submarí és un sistema altament complex, dissenyat per operar en un dels entorns més hostils i exigents: el fons marí. Per tant, requereix coneixements punters en múltiples disciplines, des de l'enginyeria naval fins a l'electrònica més avançada. En aquest sentit, el programa S-80 és el major desafiament tecnològic i industrial afrontat per la defensa nacional en tota la seva història.
Amb 80,8 metres d'eslora, un diàmetre de 7,3 i gairebé 3.000 tones de desplaçament, el S-81 se situa entre els submarins més avançats de tota l'OTAN. La seva alta automatització li permet operar amb tan sols 32 tripulants, una xifra notablement reduïda per a un sistema de semblant envergadura. Està preparat per complir missions tan variades com l'atac a superfície i submarins, operacions especials, recopilació d'intel·ligència i evacuacions d'emergència.
Cal recordar que el programa no s'atura en el S-81. Estan en marxa altres tres submarins, cadascun amb el nom de figures històriques lligades a la navegació submarina. El S-82 'Narciso Monturiol', el S-83 'Cosme García' i el S-84 'Mateo García de los Reyes'.
La visita del rei Felip al submarí Isaac Peral S-81 marca un abans i un després en el suport institucional a la innovació tecnològica militar. Casa Reial demostra, una vegada més, el seu compromís amb els avenços que enforteixen la posició d'Espanya al món. Serà aquest l'inici d'una nova era de presència reial en els grans projectes estratègics del país?