Un home gran davant d'un edifici amb un gràfic d'explosió al costat.

Joan Carles I trenca el silenci lluny de la Família Reial i decideix confessar-ho tot

El rei emèrit, Joan Carles I, ha sorprès tothom amb unes paraules que estan donant molt de què parlar

Joan Carles I ha trencat en aquestes últimes hores el seu silenci. Ho ha fet lluny de la Família Reial i per confessar què anava a fer sobre un dels moments més esperats.

Això sí, les seves paraules han generat enrenou. I han evidenciat que no vol entrar en polèmiques o directament que vol treure ferro a un assumpte rellevant que afronta.

Muntatge amb Joan Carles I, vestit amb un vestit de jaqueta negre, amb un crespó negre.
Joan Carles I, a distància de la Família Reial, ha fet unes declaracions | Europa Press, catalunyadiari.com

Joan Carles I decideix parlar de manera inesperada

Joan Carles I tenia avui una cita molt significativa a Santander. Ni més ni menys que l'acte de conciliació amb Miguel Ángel Revilla. Acte que s'organitzava després d'haver demandat a aquest per difamacions i vulnerar el seu dret a l'honor.

I sobre aquest ha estat preguntat l'emèrit hores abans. La premsa ha volgut saber si anava a acudir-hi i ell ha decidit parlar. Inesperadament, i lluny de la Família Reial, ja que es troba a Sanxenxo, ha decidit confessar què anava a fer.

En concret, el pare de Felip VI ha respost: “Fa molt que no vaig a Santander. Em quedo aquí fins diumenge per a les regates”. Unes paraules que han generat enrenou, ja que han deixat clara la seva postura.

Amb elles sembla haver evidenciat que no volia entrar en controvèrsies, que l'assumpte el deixa en mans dels seus advocats. Encara que altres ho han interpretat com una forma de restar importància a l'esmentat acte.

Joan Carles I amb vestit blau i camisa blanca està dret davant d'una porta.
Joan Carles I ha deixat clar que no anava a viatjar a Santander | Europa Press

Joan Carles I prioritza les regates sobre l'acte judicial

L'acte de conciliació a Santander, previst per avui, tenia com a objectiu resoldre la demanda interposada per Joan Carles I contra Miguel Ángel Revilla. El rei emèrit reclama una indemnització de 50.000 €, que assegura donarà a Càritas en cas de rebre-la.

Malgrat la rellevància de l'esdeveniment, el pare de Felip VI ha optat per romandre a Sanxenxo, participant en activitats nàutiques. És a dir, que no ha acudit a la capital càntabra per acudir a l'esmentada cita.

Revilla, per la seva banda, sí que s'ha presentat al jutjat de Santander. Allà, abans de conèixer la decisió del monarca, s'ha reafirmat en la seva postura: “Mantindré el que vaig dir. Com que previsiblement això acabarà en un judici, espero que vingui”.

A la qual cosa ha afegit: “La gent m'ha vingut a abraçar i a donar-me ànims. La gent està amb mi. Li diria que m'ha decebut i jo que no callo de les injustícies que veig m'he vist en l'obligació de dir el que penso”.

“Jo no m'he inventat res. Que demani perdó i repatriï tots els diners que té”.

Un grup de persones, algunes amb càmeres, acompanya dos homes grans vestits amb vestit mentre caminen cap a un edifici.
Revilla sí ha acudit a l'acte de conciliació | Europa Press

Caldrà esperar per veure què opina després de veure que el rei emèrit hagi rebutjat veure's amb ell cara a cara. I segur que ho coneixerem aviat.

La decisió de Joan Carles I de no assistir a l'acte judicial coincideix amb la pròxima publicació de les seves memòries a França, titulades Reconciliació. En aquest llibre, busca explicar la seva versió dels fets i evitar que altres facin un relat de la seva pròpia història.

Per tant, la combinació de la seva absència a l'acte judicial i la publicació de les seves memòries suggereix que ell busca controlar la seva narrativa. I evitar enfrontaments públics que puguin perjudicar la seva imatge o la de la institució monàrquica.

En resum, el rei emèrit ha optat per mantenir-se allunyat de la controvèrsia legal amb Revilla, delegant l'assumpte en els seus advocats. I centrant la seva atenció en activitats personals i en la gestió del seu llegat a través de les seves memòries. Aquesta estratègia ha generat diverses interpretacions i ha reviscut el debat sobre el seu paper en la història recent d'Espanya.