Kate Middleton somrient amb cabell castany i arracades daurades, amb el príncep Guillem en un cercle vermell a la cantonada superior dreta.

Kate Middleton, enxampada en un iot: el príncep Guillem, mut i molt penedit

Un viatge secret, un vaixell de luxe i una polèmica inesperada han posat en dificultats els prínceps de Gal·les

Les vacances d'estiu solen ser el moment perfecte perquè els membres de la reialesa desconnectin de les seves obligacions institucionals. Sobretot per als prínceps de Gal·les, Guillem i Kate Middleton, tenint en compte que la princesa ha reprès aquest any tots els seus compromisos oficials.

Kate Middleton i el príncep Guillem han sabut cultivar una imatge propera i responsable, quelcom que és molt valorat pels seus compatriotes. Tanmateix, aquest any, la seva elecció per desconnectar ha generat un rebombori inesperat i difícil d'ignorar. L'elecció de Grècia com a escapada estival ha generat una tempesta i no només pel lloc escollit.

Una dona amb un elegant barret negre i vestit de llunes conversa amb un home que porta un vestit blau i diverses medalles.
Kate Middleton i el príncep Guillem han situat la seva imatge pública al centre de la polèmica | Europa Press

Un viatge massa privat

La notícia la va destapar aquesta setmana el diari local Kefalonia Focus. Allà, s'informà que Kate, Guillem, els seus tres fills i els pares d'ella van aterrar a Cefalònia. Van arribar a l'illa jònica en un jet privat i des d'allà, es van dirigir en una furgoneta especial al port.

No obstant això, el més cridaner va ser el seu embarcament a "The Opera", un mega iot valorat en 450 milions de dòlars. La nau pertany a Abdullah bin Zayed, ministre d'Exteriors dels Emirats Àrabs Units.

El fet no ha trigat a encendre el debat i han sorgit les preguntes sobre qui cobreix els costos d'unes vacances d'aquest cost. I sobretot, per què un membre de la reialesa britànica passa uns dies en un iot d'una figura del petroli?

Vista panoràmica d’un poble costaner envoltat de turons verds i mar blau sota un cel parcialment ennuvolat
Cefalònia, l’illa on van aterrar Guillermo i Kate Middleton juntament amb la seva família | Getty Images

Luxe i contradiccions

L'embarcació fa 146 metres d'eslora i compta amb heliports, suites per a gairebé mig centenar d'invitats i totes les comoditats imaginables. El contrast amb els missatges de sostenibilitat que promouen Kate i Guillem és evident. El fet d'utilitzar transport privat i un iot d'aquestes dimensions xoca amb els valors ambientals que ambdós han defensat públicament.

Per això, no és estrany que el silenci del príncep Guillem hagi estat interpretat com un gest d'incomoditat. En aquest context, alguns han recordat que la relació entre la família reial britànica i les monarquies del golf no és nova. El 2022, Carles III va rebre tres milions d'euros de l'emir qatarià Hamad bin Jassim, diners que suposadament van anar a obres benèfiques.

Una parella abraçada d'esquena mirant un llac amb muntanyes al fons.
Altres vacances dins del Regne Unit han estat molt ben vistes pels ciutadans | Instagram, @princeandprincessofwales

Vacances que deixen empremta

Les crítiques no només apunten al cost o a la procedència del iot. També al missatge que transmet aquest tipus de descans en un moment socialment delicat per al Regne Unit. Una societat que valora l'austeritat dels seus líders, fins i tot en l'oci.

Fins ara, destinacions com Anmer Hall o les Terres Altes escoceses havien gaudit d'aprovació pública. Aquesta escapada grega, però, ha estat vista com un pas en fals del príncep Guillem i Kate Middleton. Ni Buckingham ni Kensington han fet declaracions, però el tema mediàtic ja està plantejat.