Kate Middleton amb barret negre i expressió seriosa davant del Big Ben a Londres amb un emoji sorprès superposat.

Kate Middleton rep un avís que no esperava: Kensington Palace és així

La princesa de Gal·les, Kate Middleton, advertida per la Institució Britànica sobre els seus viatges programats

Quan els membres de la reialesa britànica viatgen, no es tracta només de fer maletes i pujar a un avió. Darrere de cada desplaçament hi ha un complex sistema de normes que regula cada detall. Així ho explica l'experta en protocol María José Gómez Verdú, qui ha desvelat les regles que han de seguir figures com Kate Middleton, el príncep Guillem o el mateix Carles III.

Una rutina de viatge molt lluny del comú

Les directrius comencen abans d'enlairar-se. Un dels aspectes més curiosos és que dos hereus directes, com Guillem i el seu fill George, no han de volar junts per precaució. Encara que aquesta norma s'ha flexibilitzat en els últims anys, segueix vigent com a mesura simbòlica per garantir la línia de successió.

El príncep Guillem i Kate Middleton estan olorant fruites en un esdeveniment a l'aire lliure.
El protocol de viatge dels royals | Europa Press

També l'equipatge està marcat pel protocol: no només han de portar conjunts preparats per a cada esdeveniment, sinó que també inclouen sempre un vestit negre. Han d'estar preparats en cas que es doni una mort a la família. Per evitar el que li va passar a la reina Isabel II quan era princesa i es va assabentar de la mort del seu pare a Kenya, sense roba de dol a mà.

Del codi de maletes a la sang de recanvi

Cada maleta porta una etiqueta amb les inicials del propietari i un sistema de colors que indica la seva destinació. Verd per a l'hotel, blau per viatjar a la cabina i groc si es dirigeix a una residència específica. Aquesta logística ajuda que tot estigui organitzat al mil·límetre sense marge per a errors.

Però l'organització no acaba amb la roba: la seguretat sanitària també és clau. “Cada viatge inclou un equip mèdic i una reserva de sang compatible amb cada membre reial, per si ocorre una emergència mèdica a l'estranger”, afirma Gómez Verdú. Aquesta pràctica també s'ha aplicat a la Casa Reial espanyola des del regnat de Joan Carles I.

Dues persones caminant a l'aire lliure en un dia assolellat, ambdues vesteixen roba casual i semblen estar gaudint del moment.
Cada pas està prèviament planificat | @princeandprincessofwales, Instagram

Quant a documentació, el rei Carles III no necessita passaport, ja que tots els documents s'emeten en el seu nom. La resta de la família sí que ha de portar el seu, una cosa que també passa a Espanya, on Letícia té DNI perquè no va néixer dins de la família reial.

Regles curioses i manies reials que sorprenen

Una vegada arriben a destinació, el protocol continua: des de com fer una reverència fins a on trepitjar a la catifa vermella, tot s'assaja abans. Res no queda a l'atzar. Fins i tot hi ha prohibicions clares: no es permeten selfies, ni autògrafs, ni menjar marisc durant els viatges oficials per evitar intoxicacions.

El príncep Guillem i Kate Middleton somrient posant junts en un esdeveniment formal.
Les normes que han de seguir durant els seus viatges | Europa Press

Els regals tampoc s'accepten lliurement: cada obsequi rebut passa a formar part de l'inventari de la Corona, reforçant la idea que la figura del royal és institucional, no personal. Un altre detall cridaner: els Windsor porten el seu propi licor. Un costum que té tant a veure amb la seguretat com amb el gust personal.

I encara que estiguin lluny, les responsabilitats els segueixen. El famós 'Red Box' amb documents del govern acompanya el rei allà on vagi. Com recorda Gómez Verdú: "Ni tan sols el monarca està exempt de la rutina".

En definitiva, els viatges de Carles III, Camila, Guillem o Kate Middleton estan regulats per un sistema on tot està pensat. “Tot aquest cerimonial pot semblar excessiu, fins i tot anacrònic”, assenyala l'experta. Però també és part del que converteix la monarquia britànica en símbol i una font inesgotable de curiositats.